Ödön
1 °C
11 °C

A kormány minden lehetőséget megvizsgál, az Északi Áramlat 2-t is

2018.08.27. 09:35 Módosítva: 2018-08-27 09:37:24

A kormány „minden olyan lehetőséget megvizsgál, amely értelmezhető időtávon belül, versenyképes árakkal, valamint a forrás- és útvonal-diverzifikációt regionális és uniós szinten megvalósítva tudná emelni hazánk hosszú távú energiabiztonságát" – válaszolta Magyar Levente külügyi parlamenti államtitkár Ungár Péternek.

Az LMP-s képviselő azt kérdezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, hogy mi a kormány álláspontja az Északi Áramlat 2 ügyében. Magyar Levente közölte: álláspontjuk szerint az Európai Unióban nincs helye kettős mércének, valamennyi energiaprojektre ugyanazoknak a feltételeknek kell vonatkozniuk. 

Külügyi források szerint ez utóbbi arra vonatkozott, hogy a kormány szerint ugyanúgy kellene hozzáállnia az EU-nak az Északi Áramlat 2-höz, mint a Déli Áramlathoz. (Utóbbi az Európai Unió Nabucco projektjének versenytársa.)

Az Északi Áramlat 2 – miképpen az azonos nevű egyes számú vezeték is – orosz földgázt szállít majd Németországba. Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktathatja Ukrajnát, mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelheti az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát. Ezenfelül domináns helyzetbe kerülhet a német piacon, ugyanis a részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

A Wall Street Journal nemrég úgy értesült, hogy Washington szankciócsomagot készít elő az Északi Áramlat 2 ellen, amelyet heteken belül életbe is léptet. Az oroszok szerint a készülő szankciók a nemzetközi jog szempontjából törvénytelenek, és kárt okoznak a nemzetközi kereskedelemnek. Bár a szárazföldön, vagyis Ukrajnán keresztül sokkal egyszerűbb lenne akár új vezetéket is építeni, de Oroszország szempontjai annyiban érthetőek, hogy Ukrajna éveken át volt rendkívül megbízhatatlan partner, a vezetékek elavultak és nem igazán látszik, hogy az ország képes lenne megfelelő minőségre felfejleszteni azokat.

Lubmin Németország közelében 2018. augusztus 16-án, az Északi Áramlat 2 gázvezetékét helyezik a Balti-tenger tengerfenékre.
Lubmin Németország közelében 2018. augusztus 16-án, az Északi Áramlat 2 gázvezetékét helyezik a Balti-tenger tengerfenékre.
Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

Közben Oroszország és Németország is tárgyal. A Kreml szóvivője ennek kapcsán elmondta: szombati találkozójuk alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosította Angela Merkel német kancellárt arról, hogy folytatni kívánja a rendszeres párbeszédet a német üzleti élet képviselőivel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?