2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Idei mélypontjukra estek a gazdasági várakozások

2018.08.27. 09:02 Módosítva: 2018.08.27. 09:02

A júliusi történelmi csúcs után augusztusban idei mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe. A kutatóintézet felmérése szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt romlottak, de továbbra is optimizmust tükröznek. Az üzleti bizalmi index csökkenése az ipari és szolgáltató cégek jelentősen romló várakozásainak következménye, az építőipari és kereskedelmi vállalkozások optimizmusa ugyanis kissé erősödött. 

Az ipari bizalmi index augusztusban öthavi mélypontjára került, ami elsősorban a rendelésállomány, ezen belül az export-rendelésállomány romló megítélésének volt a következménye. Némileg kedvezőtlenebb lett az elmúlt időszak termeléséről és a készletekről alkotott vélemény is, a közeljövőre vonatkozó termelési várakozások viszont hibahatáron belül javultak.

Az építőipari bizalmi index ugyan augusztusban alig emelkedett, de így is új historikus csúcsára került. A mélyépítő cégek kilátásai érezhetően javultak, míg a magasépítőké kissé romlottak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség kissé csökkent, a rendelésállományokkal kapcsolatos viszont számottevően erősödött. Ez utóbbi az építőipari felmérések történetében még sohasem volt ilyen erős.

A kereskedelmi bizalmi index értéke valamicskét emelkedett, ezzel bent maradt az elmúlt 4,5 évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és a készletek megítélése kissé pozitívabb lett, a rendeléseké viszont negatívabb. A szolgáltatói bizalmi index augusztusi jelentős csökkenése főleg az általános üzletmenet és az előző háromhavi forgalom megítélésének érezhető romlása miatt következett be, de a várható forgalmat is borúlátóbban ítélték meg a válaszolók.

A foglalkoztatási várakozások az ipar kivételével - ahol tovább erősödtek - jellemzően kissé szerényebbek lettek, erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. (De csak a júliusi, minden idők legalacsonyabb szintjéhez képest.) Az áremelési törekvés a kereskedelem kivételével - ahol júliushoz képest visszafogottabb lett - érdemben nem változott, a fogyasztók inflációs várakozása viszont erősödött. A magyar gazdaság várható helyzetének megítélése a szolgáltató cégek kivételével - ahol nem változott - az előző két havi romlás után érezhetően kedvezőbb, a lakosság véleménye azonban kedvezőtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index július után augusztusban is romlott, ezzel idei mélypontjára került. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és főleg jövőbeli megtakarítási képességét sokkal rosszabbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt, kedvezőtlenebb lett a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is.