Erzsébet
1 °C
4 °C

Mészáros Lőrinc nem úgy ad el, mint Simicska Lajos

O5A3250
2018.08.27. 12:01
Mészáros Lőrincék MKB-részvényeket adtak el. Így szólt egy hír múlt pénteken, de mára kiderült: valójában szó sincs arról, hogy újabb oligarcha lépett Simicska Lajos útjára, és kiszáll üzleti érdekeltségeiből. Az elmúlt napok tranzakciós híreinek eredője nem Mészáros gyengülése, inkább a pozíciók tisztázása.

Az MKB Bankban gyakran változik a tulajdonosi struktúra. Ha rögtön leírnánk, hogy a sok különböző áttételesen birtokos entitás milyen tranzakciókat bonyolított le az elmúlt napokban, bizonyára azonnal elveszítenénk az olvasóink zömét. Ezért előbb inkább arra tennénk kísérletet, hogy értelmezzük a történteket.

Mészáros elad, de nem gyengül

Az MKB-ban a tulajdonosok javarészt Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdoshoz és Szemerey Tamáshoz, a konkurens NHB tulajdonosához köthetőek. Előbbit Orbán Viktor miniszterelnök régi barátjaként, utóbbit Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéreként ismerhetjük.

A sokféle friss tranzakció végén most egy olyan egyenleg rajzolódik ki, hogy

Mészáros valójában egyre erősebb tulajdonos, de a felek úgy alakítják a tulajdonviszonyokat, hogy mégse lépje túl az 50 százalékos befolyást.

Ennek tippünk szerint az úgynevezett nagyhitelkorlát, vagy szakszerűen a nagy kockázat vállalására vonatkozó szabály lehet az oka. Amennyiben ugyanis Mészáros az MKB többségi tulajdonosává válna, akkor szigorúbb szabályok vonatkoznának arra, hogy az MKB miként hitelezhet Mészáros-érdekeltségeket.

Cincálják?

Az elmúlt napokban tehát több MKB-ra vonatkozó bejelentés is született, előbb az MKB tett közzé egy változásról szóló hírt, ma pedig a Konzum Nyrt, vagyis leegyszerűsítve Mészárosék.

Az újabb bejelentés lényege, hogy bár Mészárosék valóban eladtak 10 százaléknyi papírt, de valójában nem csökkent a befolyásuk, mert vettek is majdnem ennyit.

Ezt azért lehetett fontos Mészáros Lőrincnek tudatnia, mert miután

nehogy bárki azt gondolja, hogy különböző erők elkezdték szétcincálni a Mészáros Lőrinchez köthető üzleti érdekeltségeket, fontos lehetett tisztázni, hogy Mészáros valójában ereje teljében van.

A bejelentések

De mi történt pontosan?

  1. Az MKB egyik fő tulajdonosi csoportja, a Metis és Metis 2. magántőkealapok, vagyis leegyszerűsítve Mészáros Lőrinc. Ezekről az entitásokról ma hivatalosan is bejelentették, hogy kizárólag a Mészáros-házaspár (Mészáros Lőrinc és felesége Mészárosné Kelemen Beatrix) tulajdonában állnak, az alapokat a szintén főleg Mészároshoz köthető Konzum Befektetési Alapkezelő kezeli.
  2. Az említett alapok ráadásul vettek az MKB munkavállalói MRP-szervezetétől is részvényeket (9,62 százalékot). A dolgozók érdekeltsége így csökkent, viszont ők biztosan kerestek azon, hogy egy ideig a bankjuk tulajdonosai voltak.
  3. A Metis ugyanakkor el is adott 9,99 százaléknyi (kerekítve 10 százaléknyi) papírt, mégpedig egy Eirene Magántőkealap nevű entitásnak. Ez az alap a Metis Magántőkealapból vált ki, és a jövőben a Minerva Tőkealap-kezelő kezeli. Vagyis, ha jól értjük a folyamatot, a Metisben eddig nem voltak egyedül Mészárosék, és aki a társuk volt, az új alapkezelőt hozott létre és kivált.
BJASZ20180321051
Fotó: Jászai Csaba / MTI

Kié az Eirene?

Nem tudjuk kié az Eirene, nem publikus, hogy pontosan ki bújik mögötte, de azt gyanítjuk, hogy ő jogilag nem kapcsolható össze Mészáros Lőrinccel, ugyanakkor egy vele egyáltalán nem ellenséges befektetőről van szó.

A tulajdonnal gazdálkodó Minerva ugyanis Jaksa János MKB-elnök, korábbi kecskeméti bankár cége, akit közeli kapcsolat fűzött például Szíjj László építőipari vállalkozóhoz (Duna Aszfalt csoport).

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

A történet végén, a szükséges felügyeleti eljárásokkal lezárt tranzakciókat követően a Metis és Metis 2. Magántőkealapok (utóbbi egy Rkofin Kft. nevű cégen keresztül) együttesen 48,63 százalékos tulajdonrésszel, illetve ezzel megegyező befolyással rendelkeznek majd az MKB Bank fölött. Nincs meg a többség, de egyértelmű a vezető befolyás.

A bank tulajdonosi szerkezete az ügyletek lezárását követően így néz majd ki:

  • Metis Magántőkealap (Mészáros Lőrinc) 35 %
  • Rkofin Kft. (Mészáros Lőrinc) 13,6%
  • Blue Robin Investments S.C.A. (Szemerey Tamás) 32,9%
  • Eirene Magántőkealap (titokzatos befektető) 10 %
  • MKB Bank MRP 5,4%
  • Pantherinae Pénzügyi Zrt. 3,1 %

Integráció?

Amikor pár hete az MKB MRP-szervezete ajánlatot kapott a részvények egy részének eladására, azt házon belül már többen úgy kommentálták, hogy vagy a tőzsdére lépés, vagy a hazai banki integrációs folyamatok előtti tisztázás miatt történnek. Az MKB-t rendre a privatizáció előtt álló Budapest Bank megvételével, vagy a Takarék-csoporttal hozzák hírbe).

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?