Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Mégsem vegán ez a vaníliás macaron ízű fehérjepor

2018.08.28. 10:47

Vegán (vagyis állati eredetű összetevőt nem tartalmazó) termékként árulják a Medix Laboratories vaníliás macaron ízű fehérjeporát, ám kiderült, hogy sajnos mégsem az. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a RASFF-on keresztül értesül arról, hogy az 500g-os, Belgiumból származó termékben 23,2 mg/kg laktoproteint mértek. A termék jelölésén nem szerepel, hogy tejfehérjét tartalmaz, ezért az arra érzékeny fogyasztóknál panaszt okozhat.

A termék adatai: 

  • Megnevezés: Vegan Protein, vaniliás macaron ízű
  • Kiszerelés: 500 g
  • Gyártó: Medix Laboratoires (Belgium)
  • Tétel (lot) szám: L703972/2
  • Minőségmegőrzési idő: 07/2020
  • RASFF referenciaszám: 2018.2351

A Nébih azt javasolja, hogy a fenti adatokkal rendelkező terméket a tejfehérjére érzékenyek ne fogyasszák el (mi hozzátesszük, hogy azok se, akik elvi okokból vegánok). 

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tejfehérje alkotóelemeit (béta-laktoglobulin, laktalbumin vagy kazein) idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük. A tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek.