Sikerül széthúzni a balatoni szezont

2018.08.28. 11:36

Az elmúlt öt évben legalább 50 százalékkal nőtt azoknak a vendéglátó egységeknek, borászatoknak a száma, amelyek egész évben nyitva tartanak – áll a borászok és vendéglátósok alapította Balatoni Kör közleményében. Ha helytálló az adat, akkor ez pozitív fejlemény a balatoni vendéglátás szempontjából, amelynek egyik rákfenéje, hogy túl rövid a nyári szezon ahhoz, hogy érdemes legyen csak erre alapozva belevágni. 

Kardos Gábor, a tóparti vendéglátás megújulását célul tűző Balatoni Kör szóvivője az MTI-nek kifejtette, szeretnék elérni, hogy a döntéshozók és az emberek tudatában ne érjen véget a balatoni nyár az augusztus 20-i ünnepekkel. A klímaváltozás miatt szélsőségesebbé vált az időjárás, gyakrabban kezdődik előbb a meleg szezon, vagy tart tovább a korábban megszokotthoz képest.

Hozzátette, több mint 30 százalékkal emelkedett azoknak a szolgáltatóknak a száma, akik már nem a csúcsszezon 2-3 hónapjában akarják megkeresni az egész éves megélhetésüket biztosító jövedelmet, hanem 4-5 hónapig nyitva tartanak.