Kisvárdán egy év alatt két moziparkot kezdtek el építeni

2018.08.29. 07:38

A három milliárd dorintba kerülő stadion, a sportcsarnok, a termálvizes lórehabilitációs központ, a látvány-szegénynegyedes mozipark és a csúszdapark (lehet, hogy kihagytunk valamit) után

egy Öko-filmparkkal is gazdagodik Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter szűkebb pátriája, Kisvárda.

Az mfor.hu beszámolója szerint ugyan jelenleg is készül egy mozipark már Kisvárdán, ennek ellenére mégis kapott uniós pénzt a nyíregyházi székhelyű, de a városban számos projektet futtató Alkossunk Várost Alapítvány a térségnek juttatott 1,3 milliárd forintból. Ennek a moziparknak ugyanis a környezetvédelmi hatásvizsgálati dokumentáció szerint sajátos célja, küldetése, víziója lesz:

a természettel való kapcsolatunk újra értelmezése a modern kor technológiai eszközeinek és a filmes világ szuggesztív és népszerű eszköztárának bevonásával.

Az "öko" jelzőnek megfelelően a filmpark területén csak természetes anyagokat fognak felhasználni, a szerkezet alapozás nem, maximum csak fúrt, vagy ásott oszlop kapcsolatot igényel majd. A másik, 273 millió forintból épülő kisvárdai mozikomplexumhoz hasonlóan itt is különböző negyedeket fognak kialakítani, a kiszolgáló egységek, összekötő utak kialakítása mellett összesen 8 "világot" szeretnének megmutatni a látogatóknak:

  • HUN Natura Park: 7 db, jellegzetesen magyar területekre jellemző fával körbe épített történeti, természeti táborhely.
  • Tündérkert: a természet újrafogalmazása a legkisebbeknek, a mesék és fantázia világa elemeinek felvonultatásával.
  • World of Nomads: szabad területeken a természet érintetlen bemutatása mellett 4-6 méteres költői installációkat kívánnak elhelyezni.
  • Röptető és kifutó (attrakciós) terek: lovas, íjász, solymász vagy bármilyen természetes környezetet igénylő közösségi események megvalósítására létrehozott, szabad, nyitott közösségi felvonulási tér/terek.
  • Indián falu: egy észak-amerikai indián falu élete és képei, ahogyan a filmekből ismerjük és ahogyan azt a gazdag népzrajzú kultúra hagyományai meghatározzák ma is.
  • Africa falu: a természetre utalt nomád afrikai faluközösségek néprajzi hagyományaira épülő falu.
  • Sztyeppék falva: modern és ősi pillanatok, építmények a hunok és a keleti sztyeppék népeinek mondavilágából.
  • Dzsungel falu: a dzsungel könyvének mesés világa elevenedik meg az indiai falu ábrázolásában. Filmes kalandokba merített nomád indiai falukompozíció.

A benyújtott dokumentum szerint a filmparkot a létesítés után 5 évig biztosan üzemeltetnék (ez egyébként alapfeltétel, ha a projekt uniós forrásból valósul meg), majd a létesítmény iránti igény, a helyszín állapota alapján döntenek a megszüntetésről, átalakításról, felújításról. A beruházó azzal számol, hogy

naponta 100 látogatója lenne a filmparknak, hétvégén 200,

Ők a mozipark területén kívül, az önkormányzat beruházásában megvalósult közel 800 férőhelyes parkolóban állhatnak meg az autóikkal.

A beruházó Alkossunk Várost Alapítvány dr. Török László nevéhez köthető. Török szervezi a Kisvárdán idén már negyedik alkalommal megrendezésre kerülő LeszFeszt-et, de tavaly nekik volt köszönhető a Leveleken megrendezett Vasember Triatlon, a jetski-, és wakeboard-bajnokság is, illetve a vitorlás tábor. Legutóbb pedig egyik cégén keresztül elnyerte a kisvárdai csúszdapark üzemeltetési jogát.