Ödön
1 °C
11 °C

Kisvárdán egy év alatt két moziparkot kezdtek el építeni

2018.08.29. 07:38

A három milliárd dorintba kerülő stadion, a sportcsarnok, a termálvizes lórehabilitációs központ, a látvány-szegénynegyedes mozipark és a csúszdapark (lehet, hogy kihagytunk valamit) után

egy Öko-filmparkkal is gazdagodik Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter szűkebb pátriája, Kisvárda.

Az mfor.hu beszámolója szerint ugyan jelenleg is készül egy mozipark már Kisvárdán, ennek ellenére mégis kapott uniós pénzt a nyíregyházi székhelyű, de a városban számos projektet futtató Alkossunk Várost Alapítvány a térségnek juttatott 1,3 milliárd forintból. Ennek a moziparknak ugyanis a környezetvédelmi hatásvizsgálati dokumentáció szerint sajátos célja, küldetése, víziója lesz:

a természettel való kapcsolatunk újra értelmezése a modern kor technológiai eszközeinek és a filmes világ szuggesztív és népszerű eszköztárának bevonásával.

Az "öko" jelzőnek megfelelően a filmpark területén csak természetes anyagokat fognak felhasználni, a szerkezet alapozás nem, maximum csak fúrt, vagy ásott oszlop kapcsolatot igényel majd. A másik, 273 millió forintból épülő kisvárdai mozikomplexumhoz hasonlóan itt is különböző negyedeket fognak kialakítani, a kiszolgáló egységek, összekötő utak kialakítása mellett összesen 8 "világot" szeretnének megmutatni a látogatóknak:

  • HUN Natura Park: 7 db, jellegzetesen magyar területekre jellemző fával körbe épített történeti, természeti táborhely.
  • Tündérkert: a természet újrafogalmazása a legkisebbeknek, a mesék és fantázia világa elemeinek felvonultatásával.
  • World of Nomads: szabad területeken a természet érintetlen bemutatása mellett 4-6 méteres költői installációkat kívánnak elhelyezni.
  • Röptető és kifutó (attrakciós) terek: lovas, íjász, solymász vagy bármilyen természetes környezetet igénylő közösségi események megvalósítására létrehozott, szabad, nyitott közösségi felvonulási tér/terek.
  • Indián falu: egy észak-amerikai indián falu élete és képei, ahogyan a filmekből ismerjük és ahogyan azt a gazdag népzrajzú kultúra hagyományai meghatározzák ma is.
  • Africa falu: a természetre utalt nomád afrikai faluközösségek néprajzi hagyományaira épülő falu.
  • Sztyeppék falva: modern és ősi pillanatok, építmények a hunok és a keleti sztyeppék népeinek mondavilágából.
  • Dzsungel falu: a dzsungel könyvének mesés világa elevenedik meg az indiai falu ábrázolásában. Filmes kalandokba merített nomád indiai falukompozíció.

A benyújtott dokumentum szerint a filmparkot a létesítés után 5 évig biztosan üzemeltetnék (ez egyébként alapfeltétel, ha a projekt uniós forrásból valósul meg), majd a létesítmény iránti igény, a helyszín állapota alapján döntenek a megszüntetésről, átalakításról, felújításról. A beruházó azzal számol, hogy

naponta 100 látogatója lenne a filmparknak, hétvégén 200,

Ők a mozipark területén kívül, az önkormányzat beruházásában megvalósult közel 800 férőhelyes parkolóban állhatnak meg az autóikkal.

A beruházó Alkossunk Várost Alapítvány dr. Török László nevéhez köthető. Török szervezi a Kisvárdán idén már negyedik alkalommal megrendezésre kerülő LeszFeszt-et, de tavaly nekik volt köszönhető a Leveleken megrendezett Vasember Triatlon, a jetski-, és wakeboard-bajnokság is, illetve a vitorlás tábor. Legutóbb pedig egyik cégén keresztül elnyerte a kisvárdai csúszdapark üzemeltetési jogát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?