Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Az ÁSZ felszólítása ellenére se hozta rendbe a gazdálkodását az ORÖ

2018.08.29. 11:47

Az Állami Számvevőszék befejezte az Országos Roma Önkormányzat utóellenőrzését, ami a korábbi ellenőrzés javaslatainak hasznosítására készített intézkedési terv végrehajtását értékelte. Az utóellenőrzés alapján az intézkedési tervben foglalt feladatok jelentős részét az Országos Roma Önkormányzat nem hajtotta végre, így nem volt biztosított a közpénzekkel való felelős, elszámoltatható, átlátható és szabályszerű gazdálkodás – derül ki az Állami Számvevőszék közleményéből.

Az Országos Roma Önkormányzat gazdálkodásának ellenőrzését az ÁSZ 2015-ben ellenőrizte a 2011. január 1. és a 2014. június 30. közötti időszakra vonatkozóan. Az ÁSZ 24 feladatot határozott meg az önkormányzatnak, az utóellenőrzés során azt nézték meg, hogy ezek teljesültek-e.

Az utóellenőrzés megállapította, hogy az Országos Roma Önkormányzat az intézkedési tervében meghatározott 24 feladatból határidőre egyet sem hajtott végre:

  • 14 feladatot egyáltalán nem,
  • 5 másikat pedig határidőn túl csináltak meg.
  • Két feladat – amelyek megvalósítására szintén nem került sor – 2017. január 1-je után, a jogszabályi változások miatt okafogyottá vált.
  • Három feladatot pedig részben hajtott végre az önkormányzat.

Az Országos Roma Önkormányzat vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozottsága és annak működése továbbra sem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Az Állami Számvevőszék levelet küldött a nemzetiségi önkormányzat elnökének, valamint az önkormányzati hivatal hivatalvezetőjének a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében. A törvényi előírás szerint a címzettek tizenöt napon belül kötelesek megtenni a megfelelő intézkedéseket, és erről tájékoztatniuk kell az Állami Számvevőszéket.

Az ÁSZ 2015-ös ellenőrzéséről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?