Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A cseh háztartások négyötöde kijön a havi jövedelméből

2018.08.30. 14:42

A cseh háztartások 77 százaléka jól kijön havi jövedelméből, míg 23 százaléknak ez gondot okoz - derül ki abból az összeállításból, amelyet az iHned gazdasági hírportál közölt csütörtökön, írja az MTI.

A magyar lakosságról a Policy Agenda készített hasonló kutatást, bár ott a kérdés nem az volt, hogy jól kijönnek-e a háztartások a jövedelmükből, hanem hogy tudnának-e fedezni egy kisebb váratlan kiadást (amire a megkérdezettek szerint 300 ezer forint lenne elég). Abból a kutatásból az jött ki, hogy a magyar háztartások kétharmada nincs felkészülve egy váratlan kiadás finanszírozására.

A Cseh Statisztikai Hivatal és a Munkaügyi Hivatal adatai és kimutatásai alapján készült összeállítás szerint a cseh háztartások több mint 67 százaléka havonta meg is tud takarítani kisebb vagy nagyobb összeget, míg egyharmaduk nem képes jövedelméből takarékoskodni. Bankszámlával a háztartások 88,5 százaléka rendelkezik.

A hivatalos szegénységi határ alatt mintegy 948 ezer ember él, a lakosság 9,1 százaléka. Magyarországon a lakosság 13,4 százaléka élt a relatív szegénységi küszöb alatt 2016-ban.

Szegénynek Csehországban a hatályos szabályok alapján az minősül, akinek háztartásában az egy főre eső éves jövedelem nem haladja meg a 134 334 koronát (1 612 008 forint). A szegények 31 százaléka gyermekeit egyedül nevelő személy, 28 százalékuk 65 feletti, 20 százalékuk 65 év alatti egyedül élő ember. A hírportál szerint a csehországi havi bruttó átlagkereset 2018 első felében 30 265 korona (363 180 forint) volt. A munkanélküliség három százalék körül mozog.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?