Jolán
2 °C
4 °C

Argentína mentőövet kér az IMF-től

2018.08.30. 09:32

Mauricio Macri argentin elnök csütörtökön bejelentette, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul, hogy lehívja azt az 50 milliárd dolláros készenléti hitelt, amiről még májusban egyeztek meg a nemzetközi pénzügyi szervezettel – írja a Guardian.

Argentína május 8-án folyamodott az IMF-hez támogatásért a peso gyors árfolyamvesztése miatt, amit a feltörekvő piaci befektetési eszközökből a nemzetközi tőkepiacon kivont nagy összegek idéztek elő. A még az IMF igazgatóságának a jóváhagyására váró készenléti hitelmegállapodás feltételeként Argentína költségvetési deficitje további csökkentése mellett kötelezte el magát az elkövetkező évekre.

Macri azt mondta, azért van szükség a hitel lehívására, hogy Argentína eleget tudjon tenni a 2019-es pénzügyi kötelezettségeinek. Elmondta, hogy az elmúlt héten komoly piaci bizalmatlanság volt érezhető Argentínával szemben, a hitel lehívásának a célja ezért a bizonytalanságok csökkentése. Arról nem beszélt, hogy a hitelt konkrétan mikor kapja meg az argentin állam.

A peso szerdán 7 százalékot gyengült egy napon belül az amerikai dollárral szemben, és a kormány az inflációval sem tud mit kezdeni, ami idén eddig 30 százalék körül alakult, ami az egyik legmagasabb az egész világgazdaságban. Az IMF közölte, hogy áttekintik a kormány gazdaságpolitikai terveit, és olyan jellegű javaslatokkal készülnek, amik segítik az országot abban, hogy ellenállóbbá váljon a nemzetközi pénzpiacok feltörekvő piacok számára kedvezőtlen trendjeivel szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?