Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nagy-Britanniának sok esélye nincs Afrikában, Kína és az unió jobban áll

2018-08-28T111053Z 1760713113 RC1C6322BDF0 RTRMADP 3 SAFRICA-BRI
2018.08.31. 13:36
Theresa May brit miniszterelnök szerint az Afrikával folytatott brit kereskedelem valamilyen módon pótolhatná azt a kiesést, amely az Európai Unióval fenntartott brit kereskedelmi forgalomban várható a Brexit után. Ám sokak szerint valójában már késő.

Afrikában tárgyal Theresa May brit miniszterelnök, aki brit üzletemberek társaságában kereste fel Dél-Afrikát, Kenyát és Nigériát. Dél-Afrikában mondott beszédében a kormányfő kijelentette, hogy az afrikai gazdaságok teljesítménye 2030-ig megkétszereződhet, és 2050-re a világ fogyasztóinak negyede az afrikai kontinensen él majd – írja - a Financial Times cikke alapján - az MTI.

Kína már nagyon ott van

Mindezt azért hangsúlyozta Theresa May, mert azt a célt tűzte ki, hogy 2022-re Nagy-Britannia legyen a hét vezető ipari hatalom (G7) közül a legnagyobb befektető Afrikában.

Igen ám, de ahogyan ebben a rendkívül szépen illusztrált CNN-anyagban is olvasható, Kínát már nehéz lesz utolérni. Tavaly a brit vállalatok 2,3 milliárd dollárnyi zöldmezős beruházást hajtottak végre a földrészen, a kínai befektetések értéke ugyanakkor 8,9 milliárd dollár volt.

Éppen ezért erősen kétséges, hogy Afrika kompenzálhatja-e a brit gazdaság által a brexit miatt elvesztett európai kereskedelmi lehetőségeket.

Nehézségek

A szegény Afrikában kevesen engedhetik meg maguknak a brit áruk és szolgáltatások megvásárlását.

A Financial Times idézi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslését, amely szerint az idén a Szaharától délre fekvő térség ötven gazdaságának együttes kibocsátása 1400 milliárd dollár lesz, nem egészen a fele Franciaország 2018-ra várható hazai össztermékének.

Ráadásul Afrikában nem csak Kína, de az Európai Unió is eleve sokkal jobb helyzetben lesz, mint a szólistává váló Nagy-Britannia. Az afrikai gazdaságok negyede máris teljesen vámmentesen kereskedik az Európai Unióval, és a többiek zöme is olyan gazdasági partnerségi viszonyrendszerről tárgyal Brüsszellel, amelyhez hasonlót London nehezen tudna felkínálni úgy, hogy nem áll mögötte a hatalmas európai piac.

Minden borul

Amint Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, ötvennél is több olyan külső szabadkereskedelmi megállapodást veszít el, amelynek az EU tagjaként jelenleg részese, és ezek mindegyikét egyenként újra kell tárgyalnia az érintett országokkal, ám ez évtizedekig eltarthat.

(Borítókép: Theresa May beszédet mond a First National Bank épületében a dél-afrikai Fokvárosban 2018 augusztus 28-án. - fotó:  Nic Bothma / Reuters)