Jolán
2 °C
4 °C

Trump azzal fenyegetőzik, hogy kiléptetné az USA-t a Kereskedelmi Világszervezetből

2018.08.31. 14:23

Donald Trump egy interjúban azzal fenyegetőzött, hogy kilépteti a Egyesült Államokat a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO - World Trade Organization), mert az tisztességtelenül bánik az országgal – írja a BBC.

Trump a Bloombergnek nyilatkozva beszélt a kilépés lehetőségéről. A Kereskedelmi Világszervezet feladata a globális kereskedelem szabályainak kialakítása és a vitás ügyek rendezése. Trump korábban a Fox Newsnak azt mondta, az USA gyakorlatilag az összes peres ügyet elveszti a WTO-ban, bár azt elismerte, hogy az utóbbi időben nyertek pereket.

Elemzések szerint ugyanakkor az USA a vitás ügyek 90 százalékát megnyerte, amikor az adott ügy beterjesztője volt, és nagyjából ugyanekkora arányban vesztett, amikor ellene terjesztettek be ügyeket. Trump fenyegetőzését az is magyarázhatja, hogy a WTO szabadkereskedelemre alapuló szabályrendszerével szöges ellentétben áll az a protekcionista gazdaságpolitika, amit Trump képvisel.

Washington egy ideje már blokkolja a genfi székhelyű szervezet új bíráinak kinevezését, amivel gyakorlatilag ellehetetleníti azt, hogy a vitás ügyekben a szervezet új ítéleteket hozzon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?