Olivér
4 °C
8 °C

Nem zárta le Kanadával Trump a kereskedelmi háborút

2018.09.01. 07:58
Eredménytelenül zárult az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának pénteki fordulója kanadai és amerikai tisztviselők között.

Pénteken járt le a Trump által adott határidő az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó gazdaságát összefűző Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalására. Mexikóval az Egyesült Államoknak sikerült hétfőn megállapodnia, Trump azt hangsúlyozza, hogy ez a korábbiaknál előnyösebb lesz az USA számára. A kétoldalú mexikói-amerikai egyezmény akkor is érvénybe lép, ha Kanadával nem sikerül megállapodni, de főleg a mexikóiak erősen hangsúlyozták, hogy Kanadára is nagyon számítanak. A Szabadkereskedelmi Egyezményből való kilépéssel fenyegetőzés és a Kanadával vívott kereskedelmi háború a NAFTA-t története legnagyobb válságába sodorta – Trump annyira a szimbolikus politikája középpontjába helyezte a szerinte az amerikai érdekeknek nem megfelelő eddigi együttműködést, hogy valószínűleg a NAFTA nevet is le kel majd cserélni, akkor is, ha valójában tartalmilag nem lesznek akkora változások.

Mexikóváros beleegyezett, hogy bizonyos mennyiség fölött Washington 25 százalékos vámot vessen ki a mexikói gyártmányú személyszállító járművekre és alkatrészekre. Amerikai iparági források szerint a Trump-kormányzat az évi 2,4 millió darab gépjármű feletti többletre vetné ki a 25 százalékos vámot.

Donald Trump már értesítette az amerikai kongresszust, hogy szándékában áll aláírni a Mexikóval hétfőn létrejött kétoldalú megállapodást, Kanadának azonban négy nap tárgyalás után pénteken sem sikerült megegyezésre jutni Washingtonnal. A kétoldalú egyezmény szövegét októberre dolgozzák ki.

Ottawa és Washington között az egyik vitás pont az, hogy az amerikai kormányzat nagyobb hozzáférést követel Kanada zárt tejpiacához, míg a kanadaiak azt akarják, hogy Washington szándékaival ellentétben maradjon a hatályos rendszer a kereskedelmi viták rendezésére.

Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter a hét elején megszakította európai útját, hogy Washingtonba utazzon a NAFTA újratárgyalásának ügyében. Beszámolók szerint a tárgyalások menete bizakodásra adott okot Ottawának, egészen addig, amíg nyilvánosságra nem került Trump álláspontja egy, a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújából. Ebben az amerikai elnök ugyanis leszögezte, hogy bármilyen egyezmény Kanadával csakis Washington feltételei alapján jöhet létre. Emellett egy észak-karolinai beszédében Trump ismét kijelentette, hogy szerinte Kanada évek óta kihasználja az Egyesült Államokat.

Egyelőre nem látszik, hogy mi lesz a végső sorsa a háromoldalú szabadkereskedelmi egyezménynek, amely több mint évi ezermilliárd dollár értékű kereskedelmet érint. Amerikai lapértesülések szerint Trump utalt arra, hogy Kanada esetleg később csatlakozhat a Mexikóval kötendő kétoldalú egyezményhez – írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?