Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Reagált a kormány: nem tervezi újra bevezetni a vasárnapi boltzárat

DEBRE20150322001
2018.09.03. 06:00

Frissítés: A kormány délután reagált a Magyar Időkben megjelent hírre a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. A Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI kérdésére válaszul azt közölte hétfőn, hogy a 

 kormány a vasárnapi boltzár ügyében nem tervez jogszabály-módosítást, nem tartja aktuálisnak a kérdést.

A kormánypárti Magyar Idők hétfői számában azt írta: a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) azt kérte Orbán Viktortól, hogy vegye fontolóra ismét a vasárnapi boltzár elrendelését, akár részlegesen is. „A boltzár a javaslattevők szerint enyhítené a béremelések ellenére fennálló munkaerőhiányt, könnyítené a cégek működését, és azt üzenné Európának: hazánk a családok értékeit a haszon elé helyezi.

A lapnak nyilatkozott az KDFSZ elnöke, aki kritikus munkaerőhiányról beszélt a fizikai munkakörökben. 

Legalább tízezer ember kellene még a nagy látogatottságú áruházakba ahhoz, hogy a fogyasztás mértékével és a piac növekedésével arányos, az élelmiszer-biztonsági, munka- és fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő kiszolgálásban részesüljön a lakosság

– mondta Bubenkó Csaba. 

Elmondása szerint hiába nőtt az elmúlt két évben bruttó 50-60 ezer forinttal a kiskereskedelemben dolgozók bére, nem lett népszerűbb az ágazat. A 350 ezer fős munkavállalói réteg háromnegyede nő, jellemzően családanya, „a fizetések emelése már nem kompenzálja a hét végén vagy túlórában, a kasszában, a pult mögött, a raktárban végzett munka szociális és egészségügyi hátrányait" – mondta a szakszervezet vezetője, aki friss, saját felmérésekre is hivatkozik az interjúban. 

A helyzetet rontja, hogy a munkaerőhiány miatt bekövetkező fluktuáció miatt a dolgozóknak több ember feladatait kell ellátniuk, időbeosztásuk pedig kiszámíthatatlanná vált. A munkaerőhiány miatt ráadásul más ágazatok is elcsábították a dolgozókat: sokan mentek át a turizmusba, vendéglátásba, de „több autógyári beruházás is fennakadást okozott a helyi munkaerőpiacon Hatvanban, Gyöngyösön, Tatabányán és környékén" – mondta Bubenkó a lapnak. 

A szakszervezeti vezető szerint nyáron bebizonyosodott, hogy hosszú távon nem jelentenek megoldást a diákmunkások, a tanév kezdetével ráadásul újra napirendre kerül a munkaerőhiány kérdése. Hozzátette: egyes üzletláncoknál már a fogyasztók jelzik, hogy nem megfelelő a kiszolgálás minősége. 

Így üzennének Európának

„Most sem kötelező kinyitni vasárnaponként, vagyis alkalmazhatnák az önkéntes boltzárat, de a magyar piac nem képes az önszabályozásra, ahhoz jogszabályi keretek kellenek" – jelentette ki Bubenkó, aki a lengyel példát hozta fel, ahol márciustól havi két vasárnap vannak nyitva a boltok, 2019-tól csak minden hónap utolsó vasárnapján, majd 2020-tól már minden vasárnap zárva fognak tartani. 

Bubenkó arról is beszélt, hogy „a családok, a keresztény nemzeti kultúra évezredes hagyományainak tiszteletét képviselné a vasárnapi boltzár visszavezetéséről szóló döntés". Majd megjegyezte: 

A családok évében ez különösen példamutató és értékteremtő lépés lenne több százezer magyar munkavállalónak, és egész Európa értene az üzenetből.

Bubenkó idén tavasszal – az áprilisi választások előtt pár nappal – egyébként arról beszélt a kormánylapban, hogy a magyarokra nézve tragikus következményekkel járna, ha a napjainkban is jelen lévő és kedvezőbb bérezésük révén már most feszültséget okozó külföldi (ukrán, román, cseh) vendégmunkások mellett a migránsok is megjelennének a munkaerőpiacon. Kijelentette, hogy a magyar munkavállalók kárára alakulna át a munkaerőpiac, ha „a jövőbeni kormány a bevándorlás támogatásával migránsokkal árasztaná el az országot". 

Minden remekül rímelt a Fidesz – egyébként nem túl sok alappal bíró – állítására, amely szerint ha nem ők nyernek, az ellenzék bevándorlókkal árasztja el az országot. 

Vasárnapi boltzár < betelepítési kvóta

2016 áprilisban Rogán Antal jelentette be, hogy a kormány azt javasolja a parlamentnek, vonják vissza a vasárnapi boltzárat. A miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a téma megosztó lett, nem sikerült meggyőzni az embereket, és főleg a nők maradtak kritikusak az intézkedéssel szemben. 

Rogán akkor arról is beszélt, hogy van fontosabb kérdés is a vasárnapi boltzárnál: például a kötelező betelepítési kvóta! 

Rogán közlése előtt egy héttel egyébként az MSZP adott be sikeres népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzár eltörléséről; ha nem lép a kormány, aláírásgyűjtésbe kezdhettek volna, amely kommunikációs szempontból kedvezőtlen lett volna a Fidesz számára. A boltzár megszüntetéséről szóló bejelentést a népszavazási kérdést benyújtó Nyakó István úgy kommentálta: „Na ugye.” 

(Borítókép:  Czeglédi Zsolt / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?