Ödön
2 °C
11 °C

Kartellezett a GE, de nem kap bírságot

2018.09.03. 09:43

Kartellezett egy kórházi beszerzésre kiírt pályázaton a GE Hungary Kft. és a Silver Wood - IT Kft., de mivel együttműködtek a Gazdasági Versenyhivatallal, ezért az egyik cég nem kap büntetést, a másiknak pedig csak egészen elenyésző bírságot kell fizetnie - erről adott ki közleményt a GVH. 

A hatóság szerint a két cég, amely a magyar egészségügy legnagyobb eszközbeszállítói közé tartoznak,  még 2015 májusában állapodtak meg arról, hogy ki nyerje a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak radiológiai IT termékeinek beszerzésére kiírt pályázaton, és ehhez egyeztették, hogy melyik cég milyen árat ajánl a közbeszerzésében. A GE és a Silver Wood nem is tagadta, hogy összejátszott, és bizonyítékokat is átadtak a GVH-nak.

Ezt pedig a hatóság annyira értékelte, hogy az együttműködésért cserébe 30 százalékkal csökkentette a Silver Wood-ra kiszabott büntetést, amit még 5 százalékos csökkenéssel fejelt meg, miután a cég kidolgozott egy programot arra, hogy hogyan nem fog kartellezni a jövőben. A GE-vel szemben pedig teljesen mellőzte a hivatal a büntetés kiszabását, míg a Silver Wood végül 2,6 millió forint bírságot kell, hogy fizessen. A GVH összesen 10 millió forinttal csökkentette a két cég büntetését. 

A két beszállító egy másik, egészségüggyel kapcsolatos GVH vizsgálatban is érintett volt, 2016-ban egy 9 milliárdos uniós pályázattal kapcsolatban nyomozott a hivatal, amelyben az egészségügyi intézmények  alacsonyabb energia-felhasználású CT, MRI, röntgen berendezések beszerzésére, cseréjére pályázhattak. Ebben a vizsgálatban a két cég mellett még egy tucat másik nagy beszállító is érintett volt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?