Kevesebb lesz idén a magyar hagyma

2018.09.03. 10:31

Az idei extrém időjárás miatt az átlagosnál kisebb vöröshagyma- és fokhagymatermés várható Magyarországon és az egész Európai Unióban - ezt közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.  Hagymából átlagosan 65-70 ezer tonna a belföldi termésmennyiség, fokhagymából pedig évente 6-8 ezer tonna 

A vöröshagyma-termőterülete az elmúlt időszakban enyhén csökkent, 2018-ban közel 1500 hektáron termesztettek vöröshagymát. A növényt jellemzően Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve Hajdú-Bihar, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében termesztik. A fokhagyma termőterülete, amelynek 85 százaléka Csongrád megyében található, enyhén emelkedett, elérte a közel 1100 hektárt.

Az agrárkamara közleménye szerint a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma szeptember elejétől január-februárig képes ellátni a belföldi igényeket. A vöröshagymából ezen felül április és június között érkezik friss magyar áru a piacokra, ami a gazdák augusztusi vetéséből származik. Az éves vöröshagyma fogyasztás egy emberre vetítve 8-9 kilogramm között, a fokhagymáé pedig 0,8-0,9 kilogramm között mozog.

Jelentős az import mennyisége is, öröshagymából közel 20 ezer tonna a behozatal, ami leginkább Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Szlovákiából származik; a fokhagymaimport pedig elsősorban kínai áru, évente 1000-1400 tonna, ami holland és német kereskedők közreműködésével jut be az országba.

A magyar hagymaexport viszont nem jelentős, vöröshagymából mindössze 1-2 ezer tonna kerül külföldre, főként Romániába és Szerbiába, fokhagymából pedig 600-800 tonna az export, ami jellemzően szintén a szomszédos országokba (Románia, Szlovákia) megy.