Olivér
4 °C
8 °C

Kevesebb lesz idén a magyar hagyma

2018.09.03. 10:31

Az idei extrém időjárás miatt az átlagosnál kisebb vöröshagyma- és fokhagymatermés várható Magyarországon és az egész Európai Unióban - ezt közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.  Hagymából átlagosan 65-70 ezer tonna a belföldi termésmennyiség, fokhagymából pedig évente 6-8 ezer tonna 

A vöröshagyma-termőterülete az elmúlt időszakban enyhén csökkent, 2018-ban közel 1500 hektáron termesztettek vöröshagymát. A növényt jellemzően Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve Hajdú-Bihar, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében termesztik. A fokhagyma termőterülete, amelynek 85 százaléka Csongrád megyében található, enyhén emelkedett, elérte a közel 1100 hektárt.

Az agrárkamara közleménye szerint a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma szeptember elejétől január-februárig képes ellátni a belföldi igényeket. A vöröshagymából ezen felül április és június között érkezik friss magyar áru a piacokra, ami a gazdák augusztusi vetéséből származik. Az éves vöröshagyma fogyasztás egy emberre vetítve 8-9 kilogramm között, a fokhagymáé pedig 0,8-0,9 kilogramm között mozog.

Jelentős az import mennyisége is, öröshagymából közel 20 ezer tonna a behozatal, ami leginkább Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Szlovákiából származik; a fokhagymaimport pedig elsősorban kínai áru, évente 1000-1400 tonna, ami holland és német kereskedők közreműködésével jut be az országba.

A magyar hagymaexport viszont nem jelentős, vöröshagymából mindössze 1-2 ezer tonna kerül külföldre, főként Romániába és Szerbiába, fokhagymából pedig 600-800 tonna az export, ami jellemzően szintén a szomszédos országokba (Románia, Szlovákia) megy.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?