Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Tízszeres áron hirdetnek az állami cégek a kormányközeli médiában

2018.09.03. 16:10

Az már elég köztudott, hogy a kormányközeli média nagyrészt az állami intézmények és állami cégek reklámköltéseiből él, anélkül a legtöbb, az elmúlt évben alakult vagy kormányközelbe került lapnak, portálnak, rádiónak esélye sem lenne a túlélésre. A G7.hu most viszont megnézte, hogy pontosan hogyan és mennyit költenek reklámokra a legnagyobb állami adományozó cégek, és hogyan tér el a reklámköltési gyakorlatuk a magáncégekétől. A válasz röviden az, hogy sokat és nagyon.

Az olyan állami cégek, mint az MVM vagy a Szerencsejáték Zrt. több mint tízszer annyit költenek reklámokra, mint ami piaci alapon indokolt lenne. 

Ezt a G7 újságírója úgy állapította meg, hogy összehasonlította a 25 legnagyobb állami és magánhirdető listaáras és a cégbeszámolók szerint elérhető reklámköltéseit. A magáncégek listaáras költései tavaly 634 milliárd forintot tettek ki, a cégbeszámolóik szerint viszont valójában csak 72 milliárd forintot költöttek erre. Ez azt jelenti, hogy a magáncégek a listaárak majdnem 90 százalékát lealkudták. 

Az állami cégeknek viszont ez vagy nem sikerült, vagy nem is próbálkoztak ezzel igazán és csak szórták a pénzt a médiába: a G7 becslése szerint 45 milliárd forintos listaáras hirdetésért ténylegesen kifizettek 51 milliárd forintot. Az, hogy a tényleges költés még nagyobb is, mint a listaár, adódhat a becslés pontatlanságából vagy az eltérő könyvelési gyakorlatokból. De ez alapján is látszik, hogy az állami cégek meglehetősen felelőtlenül költik a pénzüket, mert még csak meg se próbálják kijárni a reklámpiacon szokásos kedvezményeket és lealkudni a reklámok árát. 

Arról nem is beszélve, hogy az olyan állami cégek, mint az MVM vagy a Magyar Fejlesztési Bank akkor sem teljesítene rosszabbul a G7 cikke szerint, ha egyáltalán nem költene reklámokra, mert nem a lakossággal állnak közvetlen kapcsolatban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?