Sorra kapják az egyházak a milliárdos ingatlanokat az államtól

2018.09.04. 09:55

Bőkezűen osztogatja az Orbán-kormány az értékesebbnél értékesebb ingatlanokat a különböző egyházaknak: a Népszava által a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől kikért adatok szerint

az elmúlt nyolc évben az egyházak 34 ingatlan tulajdonjogát kapták meg az államtól, összesen 13,2 milliárd forint értékben.

Ráadásul nem olyan ingatlanokról van szó, amelyek korábban, mondjuk az 1940-es években az adott egyházak tulajdonába tartoztak volna – az ingatlanoknak az átadása pedig teljesen átláthatatlanul és esetlegesen folyik. 

A legértékesebb ingatlan, amelyhez így jutott egy egyház, az a Budapest IX. kerületében, a  Kinizsi utca 12.-ben található BÁV-székház, amit a Magyar Református Egyház kapott (ehhez a felekezethez tartozik Orbán Viktor és családja is). Ezt tavaly vásárolta meg az állam 3,5 milliárd forintért. Ezelőtt viszont pár hónappal műemléki védettséggel látták el az épületet, amivel az állam elővásárlási jogot kapott, így beelőzve a már sorban álló vevőket. A megvásárlás bejelentésekor még nem közölte az akkor még Lázár János vezette Miniszterelnökség, hogy pontosan mit is akarnak kezdeni az épülettel, de azt nem sokkal a felújítás után a reformátusokra írták át.

Nem ez az egyetlen, amelyet a Magyar Református Egyháznak adományozott a kormány,  megkapta még a közel 1,5 milliárd forint értékű Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest a Múzeum utca és a Reviczky utca sarkán, a Felhő utcában pedig Orbán Viktor gyülekezete kapott egy 647 milliós állami telket. De más egyházak is kaptak értékes épületeket szerte az országban:

  • A Szent Mór Bencés Perjelségé, és rajta keresztül a Bencés gimnáziumé lett a 2,1 milliárd értékű Győr Lloyd-palota Győr belvárosában.
  • Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 1,3 milliárdért kapta meg a Dohány utca 32.  alatt álló ingatlant, valamint egy miskolci ingatlant, bár a lap nem írja, az mennyit ér.*
  •  A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus magyarországi exarchátusa pedig az Ötpacsirta és Múzeum utca sarkán kapott egy palotát.

*Cikkünk korábbi verziójában Népszava cikkére hivatkozva tévesen azt írtuk, hogy az ingatlanokat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kapta.