Olivér
4 °C
8 °C

Még nagyobbat nőtt a magyar gazdaság, mint gondoltuk

2018.09.05. 10:07

Augusztus közepén még azt számolta a Központi Statisztikai Hivatal, hogy az év második negyedévében, vagyis április elejétől június végéig 4,6 százalékkal nőtt a magyar GDP. Most viszont részletesebb számokat közölt a KSH a magyar gazdaság teljesítményéről, és újraszámolva a dolgokat, arra jutott, hogy

a második negyedévben 4,8 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi azonos időszakhoz képest. 

A KSH szerint a növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások húzták a növekedést. A szolgáltatások értéke együttesen 4,3 százalékkal bővült. Ezen belül is a kereskedelem és a vendéglátás pörgött igazán a nyár elején, ez a szegmens (amelyet együtt kezel a statisztikai hivatal) 7,7 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest.  A GDP 4,8 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,3, az ipar 0,8, az építőipar pedig 0,9 százalékponttal járult hozzá. 

A felhasználási oldalt nézve a háztartások fogyasztása 5,3 százalékkal nőtt, különösen lakberendezésre, közlekedésre és a szabadidejükre költöttek átlagon felül a magyar családok. Az export 6,2 százalékkal, az import 7,5 százalékkal növekedett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?