Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Népszava: Tovább vágná a kormány a legszegényebbek segélyét

2018.09.05. 09:12

Új megszorítást készít elő a kormány, gyakorlatilag a szociális segély megvonását tervezi a legszegényebb családok jó részétől – írja a Népszava. A lap mindezt egy kormányhatározat terve alapján írja, amely rövid ideig elérhető volt az interneten, majd lekerült onnan.  Eszerint

2019-tól abban a háztartásban, ahol egy fő közmunkásként dolgozik, gyakorlatilag senki más nem kaphatna segélyt, az egész családnak a közmunkásfizetésből kellene megélni. 

Hivatalosabban megfogalmazva a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, vagyis a munkanélküli segély odaítélésénél a közmunkásként szerzett bér összegét számolják bele az egy fogyasztási egységre eső jövedelembe. Ez alapján pedig a háztartás nem dolgozó tagja már nem lenne jogosult még arra a 22 800 forintra sem, ami jelenleg az FHT összege, vagyis nagyjából ennyivel kevesebb lenne a legszegényebb családok jövedelme. 

Most a szociális törvény szövege szerint annak a kiszámításánál, hogy valaki jogosult-e szociális segélyre, figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét. Persze, aki a közfoglalkoztatásban van, az nem kap segélyt, de a családtagjai még jogosultak lehettek, ami logikus is, hiszen az 54 ezer forintos közmunkásfizetés egy egész családra leosztva nem túl sok. Arra viszont elég, hogy más se legyen a családban jogosult a segélyre.

A Belügyminisztérium készülő határozatát a Népszava szerint egy rendeletmódosításhoz csatolva tették közzé a Kormány.hu-n, itt találták meg és mentették le szociális munkások, mielőtt lekerült az oldalról. 

Ugyanez a tervezet azt is tartalmazta, hogy a közfoglalkoztatásra létrejött szociális szervezetek úgynevezett „start szövetkezetekké" alakulnának, és az ezek által nyújtott termékek, szolgáltatások, munkák kikerülnének a kötelező közbeszerzés köréből. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?