Erzsébet
1 °C
4 °C

Meglepően vacakul teljesített a magyar ipar júliusban

2018.09.06. 13:19

Az ipari termelés júliusi növekedése alaposan elmaradt a várakozásoktól, amit az MTI-nek nyilatkozó elemzők alapvetően az autógyári karbantartásokkal és leállásokkal magyaráztak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott első becslése szerint júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,9 százalékkal emelkedett. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy

a piac az ipari termelés úgy 8 százalékos növekedésére számított, amihez képest a 3,9 százalékos adat nagyon alacsony.  

Ahogy a kiskereskedelem, úgy az ipar teljesítménye is három egymást követő hónapban  csökkent az index. Az ING vezető elemzője ebből arra következtet, hogy a magyar gazdaság  túl lehet a jelenlegi növekedési ciklusának csúcspontján.

Az ipar júliusi gyenge teljesítményéért egyértelműen az autógyártás a felelős, ahol valószínűleg a szabadságolások változása miatt csökkent a termelés. Míg korábban jellemzően csak augusztusban voltak a leállások, a tavalyi évtől kezdődően már elnyújtottabb, szakaszosabb a leállási periódus, így a gyenge júniust egy még gyengébb július követi, de az augusztusi teljesítményben korrekció következik.

Augusztusban javulást vár az ING Bank elemző részlege, részben a szezonalitás miatt és azért, mert az Audi beindította az elektromos motorok gyártását. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy a VW-csoport hiányzó típusengedélyei miatt csökkentett termelési kapacitás ezt milyen mértékben ellensúlyozza majd. Az idei év egészében azonban továbbra is 4 százalékos éves átlagos növekedést várnak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint is a várakozásoknál lényegesen lassabban nőtt az ipari termelés júliusban az egy évvel ezelőttihez képest. Az ipar kilátásai viszont szerinte továbbra is kedvezőek, így a nyári leállásokat követően a következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására.

Idén összességében 4,8 százalékra lassulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,3 százalékról, míg a nyers növekedés 4,4 százalékra lassulhat az előző évi 4,6 százalékról. Jövőre gyorsabb növekedésre számítanak a Takarékbank elemzői az új modellek gyártásának fokozatos felfutása miatt. Suppan úgy látja, az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a júliusi növekedésben szerepe volt annak, hogy tavaly júliusban alacsony volt a bázis. Többéves távlatban nézve az ipar bővül, de laposabb az ipari görbe.

2014-ben és 2015-ben még lendületben volt a szektor, 2016-ban kisebb visszaesés, majd 2017-ben némi javulás volt. Összességében az utóbbi két évben többletnövekedés nem igazán történt.

A legfrissebb GDP-adatokból az is kiderül, hogy az ipar a második negyedévben csak 0,8 százalékpontot tett hozzá a 4,8 százalékos bővüléshez, míg 3-4 évvel ezelőtt 1-2 százalékpontos hozzájárulásra is képes volt.

Újabb lendületet a folyamatban lévő gyárberuházások, kapacitásbővítések adhatnak majd az iparnak, várhatóan 2019-ben. Németh Dávid szerint az idei évben a mostani kilátások szerint 4 százalék körüli növekedésre lehet számítani a magyar ipartól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?