Zoltán
21 °C
36 °C

Meglepően vacakul teljesített a magyar ipar júliusban

2018.09.06. 13:19

Az ipari termelés júliusi növekedése alaposan elmaradt a várakozásoktól, amit az MTI-nek nyilatkozó elemzők alapvetően az autógyári karbantartásokkal és leállásokkal magyaráztak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott első becslése szerint júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,9 százalékkal emelkedett. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy

a piac az ipari termelés úgy 8 százalékos növekedésére számított, amihez képest a 3,9 százalékos adat nagyon alacsony.  

Ahogy a kiskereskedelem, úgy az ipar teljesítménye is három egymást követő hónapban  csökkent az index. Az ING vezető elemzője ebből arra következtet, hogy a magyar gazdaság  túl lehet a jelenlegi növekedési ciklusának csúcspontján.

Az ipar júliusi gyenge teljesítményéért egyértelműen az autógyártás a felelős, ahol valószínűleg a szabadságolások változása miatt csökkent a termelés. Míg korábban jellemzően csak augusztusban voltak a leállások, a tavalyi évtől kezdődően már elnyújtottabb, szakaszosabb a leállási periódus, így a gyenge júniust egy még gyengébb július követi, de az augusztusi teljesítményben korrekció következik.

Augusztusban javulást vár az ING Bank elemző részlege, részben a szezonalitás miatt és azért, mert az Audi beindította az elektromos motorok gyártását. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy a VW-csoport hiányzó típusengedélyei miatt csökkentett termelési kapacitás ezt milyen mértékben ellensúlyozza majd. Az idei év egészében azonban továbbra is 4 százalékos éves átlagos növekedést várnak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint is a várakozásoknál lényegesen lassabban nőtt az ipari termelés júliusban az egy évvel ezelőttihez képest. Az ipar kilátásai viszont szerinte továbbra is kedvezőek, így a nyári leállásokat követően a következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására.

Idén összességében 4,8 százalékra lassulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,3 százalékról, míg a nyers növekedés 4,4 százalékra lassulhat az előző évi 4,6 százalékról. Jövőre gyorsabb növekedésre számítanak a Takarékbank elemzői az új modellek gyártásának fokozatos felfutása miatt. Suppan úgy látja, az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a júliusi növekedésben szerepe volt annak, hogy tavaly júliusban alacsony volt a bázis. Többéves távlatban nézve az ipar bővül, de laposabb az ipari görbe.

2014-ben és 2015-ben még lendületben volt a szektor, 2016-ban kisebb visszaesés, majd 2017-ben némi javulás volt. Összességében az utóbbi két évben többletnövekedés nem igazán történt.

A legfrissebb GDP-adatokból az is kiderül, hogy az ipar a második negyedévben csak 0,8 százalékpontot tett hozzá a 4,8 százalékos bővüléshez, míg 3-4 évvel ezelőtt 1-2 százalékpontos hozzájárulásra is képes volt.

Újabb lendületet a folyamatban lévő gyárberuházások, kapacitásbővítések adhatnak majd az iparnak, várhatóan 2019-ben. Németh Dávid szerint az idei évben a mostani kilátások szerint 4 százalék körüli növekedésre lehet számítani a magyar ipartól.