168 Óra: Palkovics minisztériumához kerülhet a Corvinus

2018.09.07. 14:08

Az oktatásért és így a felsőoktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerülhet a Budapesti Corvinus Egyetem – írja névtelen informátorokra hivatkozva a 168 Óra. A lap szerint nem is az innovációs minisztérium lenne a végállomás, hanem az intézmény egy közalapítvány tulajdonába kerülne, és magánegyetemként működne tovább.

A 168 Óra azt írja: a kormányalakításkor Palkovics László – aki korábban az Emmi felsőoktatásért, majd oktatásért felelős vezetője volt – nagyon küzdött azért, hogy a felsőoktatás területe az új minisztériumához kerüljön, de erre végül nem került sor. Viszont úgy alakult át a kormánystruktúra, hogy az innovációs miniszter közreműködik a gazdaságtudományi, agrár-, informatikai és műszaki képzésekre vonatkozó döntésekben, a felsőoktatási törvény pedig úgy változott, hogy az oktatásért felelős miniszter átruházhatja egyes állami intézmények fenntartói jogát, ha a kormány is úgy dönt. 

A 168 Óra forrásai szerint pont ez fog történni a Lánczi András vezette Budapesti Corvinus Egyetemmel, erről akár már jövő hét szerdán tárgyalhat a kormány. Az innovációs minisztérium ugyanakkor a Corvinus ingatlanjait, vagyonát átadná egy közalapítványnak, amelynek pár százmilliárd forintos induló tőkét is adna. Nem elképzelhetetlen, hogy a Mol vagy az OTP is beszállna ebbe a közalapítványba.

A Budapesti Corvinus Egyetem kérdésünkre annyit reagált, hogy az intézmény nem kommentál  sajtóértesüléseket.