2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Börtönbüntetést kaptak Czeglédy Csaba alvállalkozói

2018.09.07. 12:12

Két és fél, illetve három és fél év börtönbüntetéssel sújtotta pénteken első fokon a Szegedi Törvényszék a Human Operátor Zrt. alvállalkozójaként dolgozó Kopernikusz Iskolaszövetkezet korábbi vezetőit - írja az MTI. 

A bíróság a vádlottakat bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek.

A másodrendű vádlottat a törvényszék számviteli rend megsértésének bűntettében is bűnösnek mondta ki. A bíróság a vádlottakat a szabadságvesztés mellett három, illetve négy évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

Az ítélet szerint az iskolaszövetkezetet névleg vezető vádlottak tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operátor Zrt.-hez kapcsolódó láncolat tényleges irányítói 144, illetve 435 millió forint kárt okozzanak a költségvetésnek. Az iskolaszövetkezet érdemi tevékenységet nem végzett, feladatait a Human Operátor Zrt. munkatársai látták el. A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégek a szövetkezettől befogadott számlákat felhasználták könyvelésükben, a Kopernikusz azonban azok áfatartamát nem fizette be a költségvetésbe.

A bíróság döntése ellen a jelenlévő elsőrendű vádlott és a védők fellebbezést jelentettek be, így az ítélet nem jogerős.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével, a Human Operátor Zrt.-hez kapcsolódva létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban résztvevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, valamint a személyi jövedelemadót nem vallották be,illetve nem fizették meg. Czeglédy ügyében szeptember 6-án fejeződött be a nyomozás, így az ügyészség szerint hamarosan a volt MSZP-s és DK-s Czeglédy Csaba ellen is vádat emelhetnek

A Kopernikusz Iskolaszövetkezet ügyében eljáró ügyész csütörtökön közölte, hogy befejeződött a Czeglédy Csaba és társai ellen folyó nyomozás, hamarosan vádat emelhetnek a gyanúsítottak ellen.