Olivér
4 °C
8 °C

Börtönbüntetést kaptak Czeglédy Csaba alvállalkozói

2018.09.07. 12:12

Két és fél, illetve három és fél év börtönbüntetéssel sújtotta pénteken első fokon a Szegedi Törvényszék a Human Operátor Zrt. alvállalkozójaként dolgozó Kopernikusz Iskolaszövetkezet korábbi vezetőit - írja az MTI. 

A bíróság a vádlottakat bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek.

A másodrendű vádlottat a törvényszék számviteli rend megsértésének bűntettében is bűnösnek mondta ki. A bíróság a vádlottakat a szabadságvesztés mellett három, illetve négy évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

Az ítélet szerint az iskolaszövetkezetet névleg vezető vádlottak tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operátor Zrt.-hez kapcsolódó láncolat tényleges irányítói 144, illetve 435 millió forint kárt okozzanak a költségvetésnek. Az iskolaszövetkezet érdemi tevékenységet nem végzett, feladatait a Human Operátor Zrt. munkatársai látták el. A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégek a szövetkezettől befogadott számlákat felhasználták könyvelésükben, a Kopernikusz azonban azok áfatartamát nem fizette be a költségvetésbe.

A bíróság döntése ellen a jelenlévő elsőrendű vádlott és a védők fellebbezést jelentettek be, így az ítélet nem jogerős.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével, a Human Operátor Zrt.-hez kapcsolódva létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban résztvevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, valamint a személyi jövedelemadót nem vallották be,illetve nem fizették meg. Czeglédy ügyében szeptember 6-án fejeződött be a nyomozás, így az ügyészség szerint hamarosan a volt MSZP-s és DK-s Czeglédy Csaba ellen is vádat emelhetnek

A Kopernikusz Iskolaszövetkezet ügyében eljáró ügyész csütörtökön közölte, hogy befejeződött a Czeglédy Csaba és társai ellen folyó nyomozás, hamarosan vádat emelhetnek a gyanúsítottak ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?