3 billió forintra perlik a VW-t a dízelbotrány miatt

2018.09.10. 16:55

Hétfőn kezdődött meg a Volkswagen csoport kártérítési pere, amiben a befektetők összesen 3 billió forintnak megfelelő összeget (9,2 milliárd eurót) szeretnének kapni a dízelbotrány okozta károk miatt, álláspontjuk szerint ugyanis a cég vezetése már 2008-ban tudhatta, hogy nem fogják tudni teljesíteni a dízelautókra az USA-ban bevezetett károsanyag-kibocsátási követelményeket, és ezt közölni kellett volna a részvényesekkel.

A 2015 szeptemberében kirobbant botrány miatt eddig közel 9 billió forintnyi büntetést kellett kifizetnie a Volkswagennek.

A braunschweigi bíróságon zajló tárgyalást vezető bíró szerint ugyanakkor az elévülés miatt könnyen lehet, hogy az összesen 1670 kereset képviselő közös per egy részét elutasítják majd.

A kártérítés szerint ha időben tájékoztatták volna a részvényeseket a 2015. szeptember 18-án nyilvánosságra került dízelbotrány ügyében, akkor vagy korábban eladhatták volna a részvényeiket, vagy nem is fektettek volna további részvényekbe, így nem buktak volna akkorát a céggel együtt, aminek értéke 37 százalékot zuhant a botrány kirobbanása után, írja a Reuters.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön