Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Abból kellene diplomáznia a magyar YouTube sztárnak, amit ő oktat

2018.09.10. 19:00

Fellebbezési szakaszban lévő ügye miatt anonim riportban számol be a Qubit egy ismert magyar fotóművész kálváriájáról, aminek lényege, hogy kormányhatározattal tiltották el attól, hogy videofelvétel-készítés, vagy fényképészet jogcímen folytasson tevékenységet. 

A cikkből annyit lehet tudni, hogy bel- és külföldön számtalanszor díjazott, egyetemen is oktató fotográfusról van szó, aki diplomával, nyelvvizsgával, és igazolványokkal igazolta azokat a tevékenységeket, amiket az egyéni vállalkozás elindításakor csak nyilatkoznia kellett. Ezekkel az iratokkal ment be a kormányhivatalba, amikor felszólítást kapott, hogy ezeket a tevékenységeket igazolja, nála viszont csak a segítőkész hivatalnokok voltak tanácstalanabbak. 

Nem elég az újságírói mesterdiploma egy YouTube-videó elkészítéséhez

Arra jutottak, hogy hibázott, amikor az általa kiválasztott kategóriáknál felvette az úgynevezett TEÁOR-számokat, mert nem nézett utána, hogy melyikhez milyen képesítés tartozik, mert úgy gondolta, hogy a videofelvétel készítésre, és a fotózásra elég a külföldön megvédett újságírói mesterdiplomája. 

A valóság ezzel szemben az, hogy nem elég, így a Budapest Főváros Kormányhivatala augusztus közepén leteremtő hangvételű határozatban tiltotta meg, hogy a férfi további YouTube videókat készítsen. Az indoklás szerint bár az oktatási jogosultságát, azaz az egyetemi kurzusairól kiállított számlákon szereplő jogcímeket rendben találták, a fotóművész szakdiplomáját nem fogadták el érvényesnek. 

Fotóból államvizsgáztam, de nem fotó, hanem rajz és vizuális nevelés szakon, így a fotógráfia nincs külön ráírva az egyetemi diplomámra, ezért elvittem az összes vizsgajegyzőkönyvet, az azóta keletkezett egyetemi és OKJ-s oktatói megbízási szerződéseimet, az életrajzomat és a kiállítási katalógusaimból is párat. 

Az ügyintéző, majd a hivatal vezetőjét azonban nem lehetett kizökkenteni, és tartották magukat ahhoz, hogy a vizuális kultúra, és a fotográfia két külön dolog. 

“Hozzon bármit, mondjuk szakmunkás vizsgát”

Ez azért is lenne érdekes, mert egy olyan szakképzés végén kellene levizsgáznia, aminek a főtárgyát ő maga tanította. A hivatalban lefolyt bizarr beszélgetés a művész szerint így nézett ki: 

- Hogy tudok fellebbezni? 

- Nem írja alá a jegyzőkönyvet, nem törli a tevékenységet és fellebbez. De mivel egyelőre nincsen fotós papírja, amit mi elismernénk, úgyis elutasítjuk. Akkor nemcsak a fotós számlaírástól tiltjuk el hivatalosan, hanem a tevékenységtől hatóságilag.

- Magyarul, ha elutasítják a fellebbezésem, többé nem fotózhatok, nem állíthatok ki számlát, nem fogadhatok el pénzt a munkámért?

- Így van, Ön onnantól hivatalosan és nyilvánosan többé nem fotózhat.

- Ha törlöm a fotós tevékenységet most, de később fel szeretném mégis venni, egyéni elbírálást kérhetek? 

- Nem, nincs egyéni elbírálásra módja. Felsőbb szinten sincs. Állítsa ki az egyéb alkotóművészeti számlát, ahhoz nem kell semmilyen végzettség. 

- De elvégeztem az egyetemet, 25 éve vagyok elismert fotós, külföldön is gyakori kiállító, az ország egyik legjobb egyetemén tanítom a tárgyat és hoztam számtalan pecsétes hivatalos igazolást is erről. 

- Az minket nem érdekel. Ez a törvény. Csináljon Bt-t, vagy Kft-t, azt nem nézzük.

Az amúgy is abszurd történet történet itt nem ér véget. 

- Amúgy még nem végeztünk, nyilatkoznia kell. 

- Miről?

- Hogy nem végez tűzvédelmi oktatással kapcsolatos oktatásszervezést. Nem végez vasútszakmai továbbképzést. Nem végez foglalkozási rehabilitációs szakértői tevékenységet” 

Oldja meg okosba, csak vasútbiztonsági szakmai képzést ne tartson!

A Qubitnek más fotós és videós egyéni vállalkozó is beszámolt hasonló humoros nyilatkozattételtől. Más is kiemelte, hogy a vasútbiztonsági szakmai képzés volt a legfontosabb, mivel nincs külön TEÁOR-száma egy jogalkotási hiba miatt, és az egyéni vállalkozásban is végezhető oktatási szócikkekből kimaradt, pedig abban még a természetgyógyászati tevékenységek is részletesen fel vannak sorolva.   

A videós szerint meg lehet oldani máshogy is, mert a TEÁOR 5912-es »film-, videógyártás, televíziós műsorfelvétel«, illetve az 5911-es »film-, videó-, televízióműsor-gyártás« nincs képesítéshez kötve, ha pedig szponzorációról van szó, ami a Youtube-on bevett dolog, akkor valamilyen marketinghez kapcsolódó, nem végzettséghez kötött tevékenységről kiadott számlával is legálisan igazolható. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?