Erzsébet
1 °C
4 °C

Nem remekelnek idén a nyugdíjpénztárak

2018.09.10. 09:17

Bár az elmúlt években a nyugdíjpénztárak rendre jól teljesítettek, idén az első nyolc hónapban eddig az önkéntes nyugdíjpénztári alapok négyötöde mínuszban áll, és a pluszban lévő alapok közül is csak egy olyan volt, aminek a hozama meghaladta az idei inflációt – írja a Világgazdaság.

A legnagyobb hozamot a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztár Kockázatvállalás nevű portfóliója produkálta, 6,2 százalékkal a 3,4 százalékos infláció felett. A második az Aegon Klímaváltozás alapja lett valamivel több, mint 2 százalékos hozammal az év elejétől, a harmadik helyet a Pannónia növekedési portfóliója szerezte meg 1,86 százalékkal. A dobogósokon kívül öt alapnak sikerült pluszban kijönnie idén eddig.

A növekedési (40 százalék fölötti részvényaránnyal működtetett) alapok teljesítménye az idén jobb a többiekénél, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy bár a részvénypiac sem alakult túl jól, az állampapírokon még nagyobb veszteséget könyveltettek el az alapok. Az alacsony részvényarányt tartó vagy klasszikus alapoknál vannak eddig a legnagyobb veszteségek.

A legnagyobb hazai pénztári alap, az OTP kiegyensúlyozott portfóliója 1,25, az Allianzé 1,24 százalékot, a szintén nagynak számító Aegoné és az MKB-é 2 százaléknál is többet esett január óta.  Az idei rosszabb teljesítmény ellenére hosszabb távon jók a pénztárak hozamai:  2009 és 2017 között a vagyonkezelők 676 milliárd forintnyi pozitív hozammal növelték meg a tagok számláját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?