Olivér
5 °C
8 °C

Vizsgálatot indít az OLAF az új csornai napelemgyár ügyében

2018.09.10. 11:47

Az EcoSolifer nevű cég csornai beruházásaként megépülő napelemgyárának elvileg már három éve működnie kéne, de a termelés még mindig nem indult el. A beruházás komoly uniós támogatást is kapott, a Hvg.hu birtokába került dokumentumok alapján pedig ezért az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) augusztus végén úgy döntött, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

A beruházás bejelentésekor a cég azt kommunikálta, hogy 2015-ben indul majd a termelés, és a gyár 212 embert foglalkoztat majd. Ehhez képest jelenleg a gyár egy embert foglalkoztat, ugyanis a kész üzemcsarnokra egy biztonsági őr vigyáz, illetve helyiek elmondása alapján a gyár területén a nyáron valaki lekaszálta a füvet. A Kisalföldben augusztus végén jelent meg kommentár nélkül a cég közleménye, miszerint jövő év elején elkezdődhet a termelés, és ehhez csak át kell szállítani a gyárba a gyártósort, ami egy közeli raktárban van.

Bár a cég holnapján még mindig 2015-ös tervezett indulás szerepel, a vállalat már többször is új időpontokat jelölt meg a gyártás beindítására: mikor 2016 novemberében a HVG a beruházók közötti tulajdonosi vitáról számolt be, a cég közölte, hogy 2017 első felében indul a gyártás.

A részben svájci érdekeltségű üzem 1,9 milliárd forint uniós támogatást kapott, és a modulgyártó leánycég az állami Eximbanktól további 22,4 millió euró, valamint 363 millió forint hitelt vehetett fel, tehát a magyar költségvetést is érinti ilyen módon a projekt. A támogatás és a hitel összege a mai árfolyamon már a 10 milliárd forintos értéket közelíti, helyben 7,5 milliárd forint sorsáról találgatnak. 

Magyar Zoltán, a Jobbik politikusa a legfőbb ügyésznek kérdéseket tett fel a beruházással kapcsolatban, amit Polt Péter az illetékes megyei ügyészségnek továbbított, a kérdéseket feljelentésként értékelve. A nyomozást azóta már lezárták. Arról azonban nem lehet tudni, hogy mi lett az Eximbank hitelével, mert azzal kapcsolatban a pénzintézet banktitokra hivatkozva nem nyilatkozik. A lap az érintett céget is megkereste a beruházással kapcsolatban: az EcoSolifer Kft. azt állítja, hogy nem tudnak az OLAF-vizsgálatáról, és azt is elmondták, hogy áll az, amit a közleményben állítanak a kezdéssel kapcsolatban, illetve még azt is elárulták, hogy kb. 80 új dolgozót akarnak felvenni a már meglévők mellé.

Az elmúlt hónapokban a lap birtokába jutott dokumentum alapján az OLAF azt mérlegelte, hogy indítsanak-e vizsgálatot az ügyben, és végül augusztus végén úgy határoztak, hogy lesz vizsgálat.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Vizsgálatot indít az OLAF az új csornai napelemgyár ügyében

2015 óta csúsznak a gyártás beindításával.

196 · Sep 10, 2018 11:47am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?