Júliusban kevésbé szerettük a Balatont, mint egy éve ilyenkor

2018.09.11. 11:06

2018. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké viszont 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, elsősorban a magas bázis miatt - derül ki a KSH friss adataiból.

2018. január–júliusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 4,3, bruttó bevétele 8,6 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

2018. júliusban az előző év azonos hónapjához képest a 

  • külföldi vendégek száma 6,7 százalékkal nőtt, és megközelítette a 700 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal nőtt, közel 2 milliót tett ki. A vendégéjszakák száma az üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban nőtt,aA vendégéjszakák több mint kétharmadát realizáló szállodákban a növekedés mértéke 4 százalék volt. Minden második vendégéjszakát a Budapest–Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldiek, 5,5 százalélkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. Az országos forgalom negyedét regisztráló Balatonnál lényegében nem változott a külföldi vendégéjszakák száma.
  • A belföldi vendégek száma 2,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi magas bázishoz képest, de így is meghaladta a 2,5 milliót. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 4,3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek. A második legtöbb vendégéjszakát Észak-Magyarországon töltötték el a belföldi vendégek, ahol 5,3 százalékos bővülést mértek a szálláshelyek.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 2,3 százalékkal (59 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 1 százalék-kal (38 milliárd forintra) csökkent, a vendéglátás bevétele 32 százalékkal (12 milliárd forintra) emelkedett, az egyéb szolgáltatások bevétele 13 százalékkal (9 milliárd forintra) csökkent.