Erzsébet
1 °C
4 °C

Júliusban kevésbé szerettük a Balatont, mint egy éve ilyenkor

2018.09.11. 11:06

2018. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké viszont 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, elsősorban a magas bázis miatt - derül ki a KSH friss adataiból.

2018. január–júliusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 4,3, bruttó bevétele 8,6 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

2018. júliusban az előző év azonos hónapjához képest a 

  • külföldi vendégek száma 6,7 százalékkal nőtt, és megközelítette a 700 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal nőtt, közel 2 milliót tett ki. A vendégéjszakák száma az üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban nőtt,aA vendégéjszakák több mint kétharmadát realizáló szállodákban a növekedés mértéke 4 százalék volt. Minden második vendégéjszakát a Budapest–Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldiek, 5,5 százalélkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. Az országos forgalom negyedét regisztráló Balatonnál lényegében nem változott a külföldi vendégéjszakák száma.
  • A belföldi vendégek száma 2,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi magas bázishoz képest, de így is meghaladta a 2,5 milliót. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 4,3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek. A második legtöbb vendégéjszakát Észak-Magyarországon töltötték el a belföldi vendégek, ahol 5,3 százalékos bővülést mértek a szálláshelyek.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 2,3 százalékkal (59 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 1 százalék-kal (38 milliárd forintra) csökkent, a vendéglátás bevétele 32 százalékkal (12 milliárd forintra) emelkedett, az egyéb szolgáltatások bevétele 13 százalékkal (9 milliárd forintra) csökkent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?