Jolán
2 °C
4 °C

Megint gyorsult a drágulás

2018.09.11. 09:42

2018. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok és a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben - derül ki a KSH friss adataiból. 2018. júniusában 3,1, májusban 2,8 százalékos volt az éves alapú infláció.

A tizenkét havi szezonálisan igazított maginfláció 2,2 százalékra csökkent az előző négy hónapban változatlan 2,4 százalékról, ami viszont több mint egyéves mélypont. A maginfláció célja, hogy egyszeri hatásokat kiszűrve megmutassa az alapinfláció alakulását. A KSH ezt úgy számolja, hogy a fogyasztóiár-indexből kihagyja a nem feldolgozott élelmiszerek, a háztartási energia, a az üzemanyagok, a TB által támogatott gyógyszerek, és a hatósági áras szolgáltatások árának változását. A maginfláció változása a jegybank számára elég fontos indikátor, amikor az alapkamatról döntenek.

12 hónap alatt, 2017. augusztushoz viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 14,5, a száraztésztáé 9,5, a vaj, vajkrémé 8,4, a tojásé 7,5, a tejtermékeké 6, a liszté 5,1 százalékkal magasabb, a cukoré 23,6 százalékkal alacsonyabb lett.
  • A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,1 százalékkal az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) drágultak, ezen belül az üzemanyagokért 16,3 százalékkal kellett többet fizetni.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 4,6, ezen belül a dohányáruké 6,2 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 1,7 százalékkal emelkedett.
  • A háztartási energia 1,6 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,5, a palackos gázé 10,3 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.
  • A ruházkodási cikkek ára ugyancsak változatlan maradt.
  • A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?