Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Megint gyorsult a drágulás

2018.09.11. 09:42

2018. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok és a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben - derül ki a KSH friss adataiból. 2018. júniusában 3,1, májusban 2,8 százalékos volt az éves alapú infláció.

A tizenkét havi szezonálisan igazított maginfláció 2,2 százalékra csökkent az előző négy hónapban változatlan 2,4 százalékról, ami viszont több mint egyéves mélypont. A maginfláció célja, hogy egyszeri hatásokat kiszűrve megmutassa az alapinfláció alakulását. A KSH ezt úgy számolja, hogy a fogyasztóiár-indexből kihagyja a nem feldolgozott élelmiszerek, a háztartási energia, a az üzemanyagok, a TB által támogatott gyógyszerek, és a hatósági áras szolgáltatások árának változását. A maginfláció változása a jegybank számára elég fontos indikátor, amikor az alapkamatról döntenek.

12 hónap alatt, 2017. augusztushoz viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 14,5, a száraztésztáé 9,5, a vaj, vajkrémé 8,4, a tojásé 7,5, a tejtermékeké 6, a liszté 5,1 százalékkal magasabb, a cukoré 23,6 százalékkal alacsonyabb lett.
  • A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,1 százalékkal az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) drágultak, ezen belül az üzemanyagokért 16,3 százalékkal kellett többet fizetni.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 4,6, ezen belül a dohányáruké 6,2 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 1,7 százalékkal emelkedett.
  • A háztartási energia 1,6 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,5, a palackos gázé 10,3 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.
  • A ruházkodási cikkek ára ugyancsak változatlan maradt.
  • A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.