Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az MLSZ asszisztálásával tűnt el a tao-pénzzel egy fideszes polgármester

2018.09.12. 13:48

A Magyar Labdarúgó Szövetség asszisztálásával párolgott el több 10 millió forintnyi tao-pénz a tavaly felszámolt szigetvári labdarúgó-egyesületnél – derül ki a G7.hu cikkéből.

Bár a baranyai klub 2011 és 2016 között több mint 62 millió forinthoz jutott úgy, hogy különböző cégek az államkassza helyett nekik utalták a nyereségük után fizetendő adót, a felszámoló semmilyen vagyont nem talált az egyesületben.

Sőt, már a Zrínyi Miklós Sport Egyesület (ZMSE) vezető tisztségviselőjével sem sikerült felvenniük a kapcsolatot.  Ő 2010 és 2014 között Szigetvár fideszes polgármestere volt, és egy másik ügyben épp a közelmúltban ítéltek első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre.

Kolovics János még 2011-ben vette át a ZMSE vezetését, és az egyesület már ebben az évben élt a tao-rendszer nyújtotta lehetőségekkel. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy mire költötték az így érkező pénzt, ugyanis a klub – annak ellenére, hogy a törvényi előírások ezt kötelezővé teszik – sem éves beszámolóit, sem tao-programjait nem hozta nyilvánosságra. Utóbbiakat ráadásul a Magyar Labdarúgó Szövetség sem adta ki a G7.hu-nak, még közérdekű adatigénylésre sem.

A lap cikkéből ugyanakkor kiderül, hogy a klub gazdálkodását ismerők szerint az ígért fejlesztések egy része biztosan nem valósult meg, holott esetenként még számla is volt a teljesítésről. Szó volt például a helyi öltözőépület felújításáról, amin tetőt és nyílászárókat is cseréltek volna, ám a cikkben közölt képeken látszik, hogy ez nem valósult meg.

Állítólag ez volt az a pont, ami már az MLSZ-nél is kiverte a biztosítékot, korábban viszont a szövetség a visszaélések felett nagyvonalúan szemet hunyt. Az ZMSE utolsó tao-programját például három hónappal a felszámolás megindítása után hagyták jóvá és az egyesületet végül csak akkor zárták ki a támogatási rendszerből, amikor az eljárás már lezárult, így a ZMSE megszűnt.

A G7.hu idézi a város Kolovics Györgyöt váltó polgármesterét, a független Vass Pétert, aki az egyik MLSZ-es tao-ellenőrzésnek szemtanúja volt. A városvezető elmondása alapján az ellenőr elfogadta azt az érvelést, hogy a leszámlázott eredményjelző-tábla beszerzése még folyamatban van, ezért nem tudják bemutatni, és leigazolta a papíron a műfüves pálya fenntartására vásárolt gép létezését is, holott egy fűnyírót mutattak be neki.

A ZMSE történetének azonban csak az egyik szomorú eredménye, hogy fogalmunk sincs, hova tűnt 60 millió forint közpénz. Legalább ennyire lehangoló, hogy a papíron a helyi futball erősítését célzó tao-támogatás nagyban hozzájárult a szigetvári labdarúgás lenullázásához. A ZMSE ugyanis már létezése utolsó évében sem kapott indulási jogot az MLSZ-től, így a város elvesztette megye 1-es focicsapatát.

FRISSÍTÉS!!!

"Az MLSZ szigorúan ellenőrzi a labdarúgásba kerülő TAO-pénzek felhasználását és szabályosságát. Csak azok kaphatnak újabb támogatást, akik szabályosan elszámolnak a kiutalt összegekkel" - írta az MLSZ a honlapján a cikkre reagálva.

Az MLSZ szerint "a nemzetközi és hazai támogatási rendszerekkel összevetve a labdarúgás TAO-jában alacsony a szabálytalanságok száma és mértéke. Minden olyan esetben, amikor felvetődik a csalás gyanúja, szigorúan lép fel a szövetség, és ahol indokolt, ott visszafizetteti a pénzeket és/vagy 1-3 évre kizárja az érintett a rendszerből."

Az MLSZ azt írta, hogy az elmúlt években 48 szervezet esett el ilyen okból a TAO-zás lehetőségétől. "A pályázatok és a kizártak listája is nyilvános és transzparens, az MLSZ honlapján megtekinthető."

Jogtalan felhasználás címen eddig 2,2 milliárd forint visszafizetését írta elő a szövetég, amely egyrészt felhívja a figyelmet a szigorú ellenőrzés szükségességére, másrészt nemzetközi és hazai összevetésben elfogadhatóan alacsony aránynak minősül.

"Mivel a cikk fő üzenete a fentiek szerint teljességgel valótlan, és a cikk részleteiben számos alaptalan, téves megállapítást tartalmazott, így az MLSZ – a félretájékoztatás elkerülése érdekében – felszólította az oldalt a szöveg haladéktalan eltávolítására. A valóság ugyanis, aminek cáfolatát a szerkesztőség nem tudta bizonyítani, hogy minden olyan esetben, amikor egy pályázó képtelen elszámolni a pénzek felhasználásával, a szövetség az összeg teljes visszafizetését rendeli el, és súlyos, indokolt esetben a sportszervezetet kizárja a TAO-rendszerből" - írta az MLSZ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?