Erdoğan saját magát nevezte ki az állami vagyonalap élére

2018.09.12. 15:26

Saját magát nevezte ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök a török állami vagyonalap élére, miután az alap teljes vezetését lecserélte. A vagyonalap igazgatóságába kerül Erdoğan döntése alapján bekerül Berat Albayrak, Törökország pénzügyminisztere, aki egyben az elnök veje is – írja a Bloomberg.

A török állami vagyonalapot 2016-ban hozták létre a puccsot követően, azzal a céllal, hogy növeljék az állami forrásokat és stabilizálják a puccsot követően kialakult kaotikus gazdasági helyzetet. A vagyonalap céljai és stratégiája soha nem volt teljesen egyértelmű, Erdoğan már júniusi elnökválasztási győzelme után is jelezte, hogy elégedetlen az alap működésével, és változtatásokat tervez.

Az alap nagyjából 50 milliárd dollárnyi vagyon felett rendelkezik, részesedése van többek között olyan cégekben, mint a Turkish Airlines, a Turk Telekom, és a török állami bankok közül a TC Ziraat Bankasi AS és a Turkiye Halk Bankasi AS, valamint állami energetikai cégekben, a postában, a tőzsdében, az állami szerencsejátékcégben és a nemzeti vasúttársaságban.