Erzsébet
1 °C
4 °C

Durva kamatemelés Törökországban

2018.09.13. 13:20

17,75%-ról 24%-ra emelte a török jegybank az alapkamatot csütörtökön, a líra egyből erősödni kezdett. A befektetők 3-4 százalékpontos emelést vártak, ehhez képest is jelentős a 6,25 százalékpontos emelés.

A döntést nagy várakozás előzte meg, az előző kamatdöntő ülésen ugyanis nem léptek a törökök, azóta pedig mintegy 34 százalékot zuhant a líra árfolyama, a gyengülést még a forint is megérezte.

A líra összességében már 68 százalékot gyengült idén, ezt az árfolyamot pedig megszenvedi az ország, főleg a jelentős devizahitel állomány miatt. Közben az inflációs nyomás is erősödik, a török statisztikai hivatal múlt heti jelentése szerint tavaly augusztushoz képest már 17,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az országban.

Törökország a nyáron egy gazdasági válság szélére keveredett, a török líra árfolyama ugyanis hetekig meredeken zuhant. Ennek részben pont az volt az oka, hogy kétszámjegyű az infláció az országban. Erdogan elnök kormánya ugyanis a növekedés támogatása érdekében gyakorlatilag megtiltotta a jegybanknak, hogy kamatot emeljen, a devizaválságot pedig igyekeztek nemzetközi összeesküvésnek beállítani, miközben Katartól és Allahtól vártak segítséget.

A válságot kezelendő vagy elkerülendő a török Berat Albayrak török pénzügyminiszter (és Erdogan elnök sógora) többek között azzal nyugtatta meg Törökország hitelezőit augusztus közepén, hogy a kormány első számú prioritásként kezeli a 15 százalékos infláció egyszámjegyűre csökkentését. A török jegybank múlt héten közölte, hogy intézkedésekre készül. A piac úgy értelmezte a közleményt, mint annak jelzését, hogy kamatemelést hajt végre a központi bank következő ülésén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?