Beszünteti a bogár gyártását a Volkswagen

2018.09.14. 11:56

A Volkswagen a jövő év nyarán leállítja a kultikus "Käfer" (Bogár) utódjának, a kilencvenes évek óta forgalmazott VW Beetle gyártását, hogy minden meglévő kapacitását a SUV-modellek gyártására összpontosíthassa - jelentette be pénteken a Volkswagen amerikai érdekeltsége az Egyesült Államokban, írja az MTI.

VW Beetle Észak Amerikai Nemzetközi Autó Shown 2014.01.14-én
VW Beetle Észak Amerikai Nemzetközi Autó Shown 2014.01.14-én
Fotó: Scott Olson / Getty Images Hungary

Mielőtt azonban jövő júliusban a VW Beetle utolsó példányai legördülnének a mexikói Puebla üzem szerelőszalagjairól, az idén még két speciális modellszériát bocsát ki belőle a Volkswagen.

A vásárlói preferenciákhoz jobban igazodva a Volkswagen a jövőben a SUV-modellek előállítására kívánja fókuszálni meglévő gyártási kapacitását. Az Egyesült Államokban pedig elsősorban családi autókból és elektromos modellekből állítja össze termékpalettáját a Volkswagen. Az amerikai piacon Bug-nak becézett modell pedig ebbe már nem igazán illik bele.

Tavaly 15 ezer VW Bogár készült el Mexikóban.

A Bogár gyártásának befejezése három modellgeneráció után és hét évtized elteltével minden bizonnyal mély nyomot hagy a modell rajongói táborában

- mondta Hinrich Woebcken, a Volkswagen észak-amerikai érdekeltségének az igazgatója.

A Beetle elődjének, a bogárhátúnak az ötletét eredetileg Adolf Hitler karolta fel, a modellt viszont csak háború után kezdték el nagy mennyiségben gyártani. Az autó nagyon sikeres volt Európában és az USA-ban is, de 1979 után az Egyesült Államokban már nem árulták, csak Latin-Amerikában forgalmazták továbbra is, írja a Reuters.

A kilencvenes években közepén a Volkswagennek nem ment jól az amerikai piacon, 1998-ban ezért piacra dobták új bogárhátút, a Beetle-t, ami nagy siker volt, de elmúlt években a kisebb autók többségéhez hasonlóan szenvedett az amerikai autópiacon. 1998 óta így is összesen nagyjából félmillió fogyott el a modellből.