Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Beszünteti a bogár gyártását a Volkswagen

2018.09.14. 11:56

A Volkswagen a jövő év nyarán leállítja a kultikus "Käfer" (Bogár) utódjának, a kilencvenes évek óta forgalmazott VW Beetle gyártását, hogy minden meglévő kapacitását a SUV-modellek gyártására összpontosíthassa - jelentette be pénteken a Volkswagen amerikai érdekeltsége az Egyesült Államokban, írja az MTI.

VW Beetle Észak Amerikai Nemzetközi Autó Shown 2014.01.14-én
VW Beetle Észak Amerikai Nemzetközi Autó Shown 2014.01.14-én
Fotó: Scott Olson / Getty Images Hungary

Mielőtt azonban jövő júliusban a VW Beetle utolsó példányai legördülnének a mexikói Puebla üzem szerelőszalagjairól, az idén még két speciális modellszériát bocsát ki belőle a Volkswagen.

A vásárlói preferenciákhoz jobban igazodva a Volkswagen a jövőben a SUV-modellek előállítására kívánja fókuszálni meglévő gyártási kapacitását. Az Egyesült Államokban pedig elsősorban családi autókból és elektromos modellekből állítja össze termékpalettáját a Volkswagen. Az amerikai piacon Bug-nak becézett modell pedig ebbe már nem igazán illik bele.

Tavaly 15 ezer VW Bogár készült el Mexikóban.

A Bogár gyártásának befejezése három modellgeneráció után és hét évtized elteltével minden bizonnyal mély nyomot hagy a modell rajongói táborában

- mondta Hinrich Woebcken, a Volkswagen észak-amerikai érdekeltségének az igazgatója.

A Beetle elődjének, a bogárhátúnak az ötletét eredetileg Adolf Hitler karolta fel, a modellt viszont csak háború után kezdték el nagy mennyiségben gyártani. Az autó nagyon sikeres volt Európában és az USA-ban is, de 1979 után az Egyesült Államokban már nem árulták, csak Latin-Amerikában forgalmazták továbbra is, írja a Reuters.

A kilencvenes években közepén a Volkswagennek nem ment jól az amerikai piacon, 1998-ban ezért piacra dobták új bogárhátút, a Beetle-t, ami nagy siker volt, de elmúlt években a kisebb autók többségéhez hasonlóan szenvedett az amerikai autópiacon. 1998 óta így is összesen nagyjából félmillió fogyott el a modellből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?