Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Mike Pompeo: Oroszország megfúrja az Észak-Korea elleni szankciókat

2018.09.15. 11:41
Az Egyesült Államok külügyminisztere szerint Moszkva aktívan a Phenjan elleni szankciók sikere ellen dolgozik, és befolyásolni próbálja a független jelentéseket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006-ban fogadta el az úgynevezett 1718-as határozatot, amely felszólítja Észak-Koreát, hogy hagyjon fel atomfegyverkezési törekvéseivel. Ennek elérése érdekében az ENSZ gazdasági büntető intézkedéseket (szankciókat) is megfogalmaz, igaz a katonai jellegű kényszerítő lépéseket kizárja.

 Pompeo beszólt

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter most azzal vádolja Oroszországot, hogy aktívan dolgozik az Egyesült Államok, illetve a nemzetközi közösség észak-koreai szankcióinak aláásásán.

A külügyminiszter szerint fontos, hogy az észak-koreai határozatok betartását vizsgáló szakértői bizottság független maradjon, és egyetlen ország se befolyásolhassa a jelentés tényeit.

Ezzel arra utalt, hogy az amerikai ENSZ-nagykövet Nikki Haley szerint Oroszország nyomást gyakorol a szakértőkre, hogy módosítsák az ENSZ-jelentést az észak-koreai szankciókról. Az ENSZ orosz nagykövete, Vaszilij Nyebenzja azt mondta, a jelentés közzétételét a jelentés bizonyos elemei közötti nézeteltérések késleltették.

Minden átjut

Az Egyesült Államok régóta sérelmezte, hogy az orosz – észak-koreai határon, illetve főleg a kínai-észak-koreai határon számtalan áru bejut az elvileg gazdaságilag izolált diktatúrába. A koreai állami tévé felvételein mindig meglepő felismeréseket tehetnek a nyugati elemzők, európai síliftek, friss évjáratú autók láthatóak, ami azt is jelzi, hogy nem csak az eszközök, de olaj is bejut a diktatúrába. Ezért is irányult a legutolsó szankciócsomag erősebben az olajszállításra alkalmas tankerhajókra.

Az évről évre azonosított szankciósértések alapján általában további autoriter államok, Szíria, Irán, illetve Kuba kereskedik a leginkább Észak-Koreával, de valamilyen módon Kim Dzsongun rezsime árukapcsolatot tart fenn egy sor afrikai országgal is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?