Natália
1 °C
7 °C

Májusban érkeznek az új 100 és 200 eurós bankjegyek

2018.09.17. 20:01

2019. május 28-ától új 100 és 200 eurós bankjegyek kerülnek forgalomba.Ezek új, innovatív biztonsági elemeket tartalmaznak: a szatellit hologramot és a továbbfejlesztett smaragdzöld számot - írja az MTI. 

A 100 és a 200 eurós bankjeggyel lesz teljes az Európé-sorozat.

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon leleplezte az új 100 €-s és 200 €-s bankjegyeket, amelyek 2019. május 28-án kerülnek be a készpénzforgalomba. Az 5 €, 10 €, 20 € és 50 € címlet után ez az Európé-sorozat utolsó két címlete, amellyel teljes lesz a sorozat.

Az új 100 és 200 euróson új, innovatív biztonsági elemeket alkalmaztak. Ugyanúgy, mint a többi címletet, a „tapintás, szemügyre vétel, mozgatás” módszerrel az új bankjegy is könnyen ellenőrizhető.

Az ezüstös csík tetején megjelenő szatellit hologramban apró € jelek mozognak a szám körül, amelyek direkt fényben tisztábban kivehetők. Az ezüstös csíkon Európé arcképe, az építészeti motívum és egy nagy € jel is látható. Az új 100 és 200 eurós bankjegyeken egy továbbfejlesztett smaragdzöld szám lesz. A szám maga az Európé-sorozat összes többi címletén szerepel, de a mostani, továbbfejlesztett változaton a számok belsejében apró € jelek is vannak.

Az új 100 és 200 eurós bankjegyek mérete eltér a megfelelő régi címletekéitől: most mindkét címlet ugyanolyan magas, mint az 50 eurós bankjegy. A hosszuk azonban változatlan – minél hosszabb a bankjegy, annál nagyobb értékű a címlet. Most, hogy az 50, a 100 és a 200 €-s bankjegyek egyforma magasak, könnyebbé vált gépi kezelésük, ellenőrzésük. A pénztárcába is jobban beleférnek és tartósabbak, mivel kevésé fognak kopni. A szabad szemmel látható biztonsági elemeken kívül az eurobankjegyeken géppel olvasható elemek biztonsági elemek is lesznek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?