Nem is tudják, mekkora a hiány az állami cégnél

2018.09.17. 09:13

Azt se tudják megállapítani, pontosan hány milliárdos a hiányuk, így az állami hulladékgazdálkodási cégnek nincs elfogadott mérlege a múlt évről - írja a 24.hu.

A holdingnál nem egyszerűen többmilliárdos a hiány, de nem is tudják megmondani, hogy valójában mennyi, valahol 7 és 15 milliárd forint között lehet. A csak kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél a 24.hu információi szerint (a Magyar Villamos Művek Zrt.-hez hasonlóan) a könyvvizsgálók nem hajlandók a nevüket adni a vállalat éves beszámolójához.

A cégnél két évvel az indulás után még mindig nem működik rendesen a rendszer legfontosabb eleme, a számlázást bonyolító szoftver, ezért még most is vannak 2017 első félévéből származó elmaradások, néha százezres tételekben mennek ki hibás számlák, az ügyfélszolgálat pedig nem tudja megmondani a reklamáló kukatulajoknak, hogy mennyi az aktuális számlaállásuk.

A cég ilyen körülmények között nem tudott egyenesbe jönni, szükségessé vált a folyamatos külső támogatás. Még a jövő évi központi költségvetés tervezetébe is bekerült az idei 4,2 milliárd forint után további 4 milliárd a társaságnak juttatandó állami támogatás. Az NHKV az MKB-tól is kapott hitelt, így jelenleg 45-50 milliárd forint az indulás óta beletolt külső forrás.

AZ NHKV azzal indokolta a problémákat, hogy a korábbi és az új tulajdonosi joggyakorló közötti átadás-átvétel folyamatban van, annak lezárását követően történik meg a beszámoló elfogadása. Vagyis az NHKV a tulajdonosi joggyakorlójának változásával indokolta a csúszást, azzal, hogy az MNV-től Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter fennhatósága alá került a cég.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nem is tudják, mekkora a hiány az állami cégnél

A kukaholding beszámolójához nem adják nevüket a könyvvizsgálók.

927 · Sep 17, 2018 09:13am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments