Mária
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Bemutatták az elektromos Audit

GettyImages-1035308876
2018.09.18. 10:07

Az Audi San Franciscóban hétfőn bemutatta a Tesla konkurensének szánt teljesen elektromos Audi e-tron SUV modellt.

Az Audi e-tron a jövő év közepétől lesz kapható az Egyesült Államokban 75 ezer dolláros áron 7500 dolláros adókedvezménnyel. Az Audi célja nem kevesebb, mint hogy "hosszú távon az első számú elektromos autó forgalmazóvá váljon az Egyesült Államokban" - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott interjúban Scott Keogh, az Audi of America elnöke.

Az Audi e-tron két villanymotorral rendelkezik az első és a hátsó kerekek hajtásához.

A villanymotorok Magyarországon készülnek.

A magyarországi motorgyár napi 200 Audi e-tron gyártásához szükséges kapacitással rendelkezik.

Az Audi e-tron középméretű, öt utas szállítására alkalmas SUV karosszéria kivitelű személygépkocsi. A karosszéria hagyományosan oldalra nyíló ajtókkal rendelkezik, szemben a Tesla X modell felfelé nyíló "szárnyaival". Az Audi e-tron 13 centivel rövidebb mint a Tesla X és felépítésében nagyjából a BMW X5 SUV modellre hasonlít. Az Audi e-tron 95 kilowattóra akkumulátor kapacitással rendelkezik, szemben a Tesla X 100D modell 100 kilowattóra kapacitásával. Az Audi e-tron hatótávját a bemutatón nem adták meg. A Tesla X 100D hatótávja 475 kilométer.

Az Audi összeállt az Amazon.com kiskereskedelmi portállal is az elektromos autó otthoni töltését végző berendezések értékesítésére.

Az Audi tájékoztatója szerint a töltőállomás ára 1000 dollár lesz. A Tesla otthoni töltőállomásai 500 dollárba kerülnek felszereléssel együtt. Az e-tron vásárlói számára az Amazon szállítja le a töltőberendezéseket és az Amazon Home Services gondoskodik azok felszereléséről is.

Az amerikai hatóságokkal a dízelbotrányról kötött kártérítési megállapodás keretében az Audi anyavállalata, a Volkswagen AG létrehozta az Electrify America szervezetet, amely jövőre nyilvános töltőállomások telepítését kezdi meg az Egyesült Államokban.

A Teslának 11 ezer töltőállomása van az Egyesült Államokban, az Electrify America 2000 állomás létesítését tervezi jövő júniusig. Utóbbi töltőállomásait bármilyen elektromos autó töltésére igénybe lehet majd venni, a fizetés pedig kártyával történik majd.

Borítókép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images