Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy hűtő lehet olcsó és jó is egyszerre

2018.09.18. 14:39 Módosítva: 2018-09-18 14:39:35

57 kombinált hűtőt és 10 fagyasztót tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt - írta közleményében a szervezet. Így a korábban tesztelt termékekkel együtt már összesen 167 termék adatlapja (20 márkától) segíti a fogyasztókat a hűtőszekrény vásárlásban.

A leggyakoribb, 150-250 literes kategóriában 15 kombinált hűtő végzett jó eredménnyel, mivel legalább 75 százalékot kaptak az összes szempont alapján. A legjobbak között van Bosch, Gorenje, LG, Liebherr, Miele és Whirpool készülék is.

Laboratóriumban vizsgálták, hogy

  • a termékek milyen gyorsan hűtik ill. fagyasztják az ételt
  • mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ha a konyha túlmelegszik
  • áramszünet esetén mennyi ideig marad fagyott az étel
  • mennyire hangosak és mekkora a készülékek energiafogyasztása.

Nehezíti a vásárlók döntését, hogy több márkáknak vannak gyengébben szereplő termékei is, vagyis nehéz csak márka alapján dönteni. Érdekes eredmény, hogy a 150-200 ezer forintos készülékek is hozzák azt a minőséget, amit a félmilliós társaik. A listavezető készülékek előnye, hogy mindegyik A++ vagy A+++ kategóriába tartozik, így kevesebb áramot fogyaszt. Az egyes energiaosztályok között akár 20-25 százalék fogyasztási különbség is lehet.

Jó hír, hogy a tesztben vizsgált kombinált hűtők fagyasztó része a leggyengébb termékeknél is legalább 10 órán keresztül tartja az optimális belső hőmérsékletet áramszünet esetén, a legjobbak pedig 16-20 órán keresztül is. A kombinált hűtők között a lista végén egyértelműen az olcsóbb, 80-100 ezer forintos készülékek végeztek, ezek viszonylag lassabban hűtik, fagyasztják le az ételt, és nagy energiafalók.

A tesztben szereplő, (hűtővel nem kombinált) fagyasztószekrények és fagyasztóládák zöme 200-300 literes méretű, mindegyik viszonylag jól szerepelt a teszten, nem voltak kirívóan gyenge eredmények. A lista élén végzett termékek között van 170 és közel 400 ezer forintos készülék is, tehát itt sem érdemes csupán az ár alapján választani. De érdemes tudni, hogy ezek a készülékek a kombinált hűtők fagyasztó részéhez képest jobban szigetelnek. A készülékek többsége akár 20-24 órán keresztül is tartja az optimális belső hőmérsékletet áramkimaradás esetén is.