Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Egy hűtő lehet olcsó és jó is egyszerre

2018.09.18. 14:39 Módosítva: 2018.09.18. 14:39

57 kombinált hűtőt és 10 fagyasztót tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt - írta közleményében a szervezet. Így a korábban tesztelt termékekkel együtt már összesen 167 termék adatlapja (20 márkától) segíti a fogyasztókat a hűtőszekrény vásárlásban.

A leggyakoribb, 150-250 literes kategóriában 15 kombinált hűtő végzett jó eredménnyel, mivel legalább 75 százalékot kaptak az összes szempont alapján. A legjobbak között van Bosch, Gorenje, LG, Liebherr, Miele és Whirpool készülék is.

Laboratóriumban vizsgálták, hogy

  • a termékek milyen gyorsan hűtik ill. fagyasztják az ételt
  • mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ha a konyha túlmelegszik
  • áramszünet esetén mennyi ideig marad fagyott az étel
  • mennyire hangosak és mekkora a készülékek energiafogyasztása.

Nehezíti a vásárlók döntését, hogy több márkáknak vannak gyengébben szereplő termékei is, vagyis nehéz csak márka alapján dönteni. Érdekes eredmény, hogy a 150-200 ezer forintos készülékek is hozzák azt a minőséget, amit a félmilliós társaik. A listavezető készülékek előnye, hogy mindegyik A++ vagy A+++ kategóriába tartozik, így kevesebb áramot fogyaszt. Az egyes energiaosztályok között akár 20-25 százalék fogyasztási különbség is lehet.

Jó hír, hogy a tesztben vizsgált kombinált hűtők fagyasztó része a leggyengébb termékeknél is legalább 10 órán keresztül tartja az optimális belső hőmérsékletet áramszünet esetén, a legjobbak pedig 16-20 órán keresztül is. A kombinált hűtők között a lista végén egyértelműen az olcsóbb, 80-100 ezer forintos készülékek végeztek, ezek viszonylag lassabban hűtik, fagyasztják le az ételt, és nagy energiafalók.

A tesztben szereplő, (hűtővel nem kombinált) fagyasztószekrények és fagyasztóládák zöme 200-300 literes méretű, mindegyik viszonylag jól szerepelt a teszten, nem voltak kirívóan gyenge eredmények. A lista élén végzett termékek között van 170 és közel 400 ezer forintos készülék is, tehát itt sem érdemes csupán az ár alapján választani. De érdemes tudni, hogy ezek a készülékek a kombinált hűtők fagyasztó részéhez képest jobban szigetelnek. A készülékek többsége akár 20-24 órán keresztül is tartja az optimális belső hőmérsékletet áramkimaradás esetén is.