Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A BMW hetekre leállhat Angliában a brexit után

2018.09.19. 14:00

A BMW azt tervezi, hogy a brexit napja, azaz 2019. március 29. után hetekre bezárja legnagyobb angliai gyárát, ha egyértelművé válik, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az uniót - írja több nemzetközi hírportál is.

Az oxfordi Mini-gyárat a tervek szerint jövő év április elsejétől egy hónapra zárnák be, hogy minimalizálják a brexit miatti veszteséget.

A gyártó bejelentése szerint a nyári zárást teszik át ekkorra, hogy kiküszöböljék az esetleges fennakadásokat az alkatrész-ellátásban, ha a brexit úgynevezett megállapodás nélküli verziója valósul meg. Szerintük ez a legpesszimistább verzió, és kevés az esély, hogy ez lesz a végkimenetel, de nekik fel kell erre készülniük. A német nagyvállalat ugyanakkor leszögezte, továbbra is elkötelezett az angliai gyártás ügyében.

Az üzem egyébként a tervek szerint nem zár be teljesen, csak a gyártás áll le, a háttérmunka zajlik tovább. Az Oxford külterületén működő autógyár 4500 embert foglalkoztat és hetente 4500 autót gyárt. A BMW a leállást felhasználja arrra is, hogy felkészüljön az elektromos Mini gyártására.

A német nagyvállalat attól fél, hogy ha 2019. március 29-én az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, gondok lehetnek a határon, ami legfőképp az alkatrész-ellátást zavarja majd meg. Naponta több száz teherautónyi alkatrész érkezik az angliai gyárba alkatrészekkel megpakolva, és ezek 60 százaléka az EU-országaiból érkezik. Korábban a Honda és az Airbus is hasonló kockázatokról nyilatkozott.

A brit kormány magabiztos a brexit-megállapodással kapcsolatban, de Theresa May azt már korábban kijelentette, hogy Nagy-Britannia nem marad a vámunióban.