Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Versenyfelügyeleti eljárás indul a Sainsbury-Asda összeolvadás miatt

GettyImages-953053670
2018.09.19. 15:23 Módosítva: 2018-09-19 15:23:45

A Sainsbury és az Asda Nagy-Britannia második, illetve harmadik legnagyobb élelmiszerüzlet-lánca. A 15 milliárd fontos fúzióval azonban az első helyre ugranának, megelőzve a Tescot. A brit versenyhatóság szerint ez elegendő ok arra, hogy alaposabb vizsgálatnak vessék alá a két cég összeolvadását, és annak piaci hatását - írja a BBC.

Az üzlet méretét jól érzékelteti, hogy ha a két cég összeolvad, minden brit közértben elköltött 3 fontból 1 az új cégnél kötne ki. Az érintett láncok szerint a jövőben az árak csökkennének a boltjaikban, de a hatóság ezt kétli.

 Az áprilisban bejelentett felvásárlás Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedelmi fúziója lenne, a piac 31,4 százalékos részesedését vinnék és 2800 boltjuk lenne az országban. Szakértők azt jósolják, hogy a versenyhatóság 6 százaléknyi piaci részesedés, avagy 73 kisebb-nagyobb üzlet eladását fogja javasolni, de vannak olyan vélemények is, miszerint akár 300 bolttól is meg kell válniuk.

A versenypiaci eljárást a legnagyobb rivális, a Tesco jelentette be. Ha ezt az ábrát nézzük, jogos az aggodalmuk:

Borítókép: Bloomberg/Getty Images Hungary