Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zsidai Roy két vendéglátóhelyet nyit a Budai Várban

2018.09.19. 18:48 Módosítva: 2018-09-19 18:59:38

A 24.hu szerint a Magyar Nemzeti Bank alapítványa, a PADA (Pallas Athéné Domus Animae) a gigantikus pénzekből, 4 milliárd forintból renovált és átalakított régi budai városházában Zsidai Zoltán Roy üzlethálózatának biztosít két újabb üzlethelyiséget a Budai Vár közepén.

Az új éttermet és kávézót a napokban meg is nyitották a közönség előtt, pedig a 24.hu információja szerint még érvényes használatbavételi engedély sincs az épületre. A két vendéglátóhely felkerült a cég honlapján a Zsidai-üzletek listájára is.

A Bistro 1786 étterem az Úri utcai kiülős rész mellett a PADA-épület üvegtetővel lefedett belső udvarát foglalja el. A honlapon azzal magyarázzák a több évszázados történelmi hátteret sejtető névadást, hogy a tulajdonos beleszeretett az épület borospincéjébe vezető vaskapuba, amin az 1786-os évszám szerepelt.

Zsidaiék kapták meg az ingatlan Mátyás templom felőli oldalán található helyiséget is, amiben Budapest Mokka Cafe&Deli néven egy kisebb kávézót alakítottak ki. A fizetőképes turisták és az utcai forgalom bekapcsolása érdekében a kávézó számára egy keskeny ajtót is vágtak a műemlék épület Szentháromság térre néző falába.

A szomszédos házak lakói már a milliárdos beruházás indulásakor aggodalmukat fejezték ki, hogy a ködösen megfogalmazott fejlesztési szándékokból végül a vendéglátás, az éttermi és a rendezvényközpont-funkció lesz a domináns. Attól tartottak, hogy az épület gépészeti egységei által keltett zajok és a konyhai szagok jelentősen csökkenteni fogják a szomszédos épület lakásainak értékét. A PADA 2018 elején azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy az oktatásé lesz a főszerep.

A Magyar Nemzeti Bank most péntekre hirdette meg az új tudományos szellemi központ megnyitóját, amelyen Matolcsy György MNB-elnök mellett Palkovics László innovációs miniszter és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere is részt vesz. Zsidaiék azonban már az ünnepség előtti napokban megindították a vendéglátóhelyek működését.

A vendéglátóegységek működése azért is furcsa, mert a szomszédos ház a zajok és a szellőtetőből áradó konyhai olajszag miatt megtámadta az épület használatbavételi engedélyét. A PADA-nak a fellebbezés elbírálásáig mindenképp várnia kellett volna a használatbavétellel - írja a 24.hu.