Nem sajnálja a pénzt az állam a kiemelt épületekre

2018.09.20. 08:57

Két értékes, világörökségi helyszínen álló ingatlant is vett az állam nemrégiben. Az ügyletekben közös, hogy jóval a becsült árak felett keltek el az épületek.

2017 decembere óta ha valaki el akarja adni a világörökségi zónában álló ingatlanját, akkor azt fel kell ajánlania az államnak, amelynek elővásárlási joga van. Szocialista képviselők két, a törvény alapján állami tulajdonba került ingatlan esetében ÁSZ vizsgálatot követelnek, mert gyanúsan sok pénzt költött ezekre az állam - írja a 444.hu

Mindkét ingatlanról írtunk már, az egyik a volt Malév-székház épülete a Lánchíd pesti hídfőjénél, a másik az Andrássy út 70. alatt álló irodaházzá alakított palota. Mindkét üzletet a világörökségi zónákra vonatkozó elővásárlási törvény alapján vásárolta meg az állam, ennek a hátteréről ír részletesen a lap.

A történetekben közös, hogy az ingatlanok adás-vételét megelőzte egy becslés, amely jóval kisebb értéket mutatott, mint amennyiért végül az állam megvásárolta az épületeket. A volt Malév-székházat az eladó cég 2017-es beszámolója szerint 675,8 millió forint értéken tartotta nyilván az ingatlant, később majdnem négyszer annyiért (2,54 milliárd forintért) kínálta a Miniszterelnökségnek eladásra, végül az állam 2,98 milliárdot fizetett érte. Az Andrássy út 70-nél is hasonlóan furcsák a számok. A tulajdonos tavaly 1,64 milliárd forint értékűként tartotta számon, majd idén nyáron eladta az államnak 2,9 milliárdért.

Mindkét szerződés megkötésekor Répássy Róbert ügyvédi irodája volt az állam külső tanácsadója (ezt az Átlátszó derítette ki), Répássy 1998-2018 között fideszes parlamenti képviselő volt, 2010 és 2015 között pedig államtitkár az igazságügyi tárcánál.

Ahogy a lap írja, az elővásárlási törvény kijátszható, két irányban is. Aki fel akarja vinni az árat, hogy az állam minél magasabb árról kezdjen alkudozni, annak elég csak bemondania (nem igazolnia), hogy van egy jó magas árajánlata már máshonnan. De máshogy is kikerülhető a szabály, ami nem vonatkozik arra az esetre, ha nem az ingatlan tulajdonosa, hanem az ingatlant tulajdonló cég cserél gazdát.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nem sajnálja a pénzt az állam a kiemelt épületekre

Hat milliárdért vettek két épületet, a korábbi becslések szerint összesen 2,2 milliárd lett volna.

23 · Sep 20, 2018 08:57am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments