Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

250 milliót mosott tisztára egy szegedi bűnszervezet

2018.09.21. 10:47

Vádalt emeltek azzal a nyolc személlyel szemben, akik egy nigériai férfi által irányított bűnszervezet keretében több, mint 250 millió forint csalásból származó pénzt mostak tisztára - írja közleményében a Csongrád Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a nigériai férfi ismeretlen, feltehetően afrikai megbízóival megállapodott abban, hogy magyar állampolgárokat szervez be azért, hogy a bűnszervezet tagjai által, jellemzően nyugat-európai sértettek sérelmére elkövetett bűncselekményekből származó pénz megszerzésében és eltüntetésében segítsenek.

A vádlott szegedi lakosokat szervezett be, akik több pénzintézetben is nyitottak devizaszámlákat, amelyekre azután csalásból származó pénzek érkeztek. A sértettektől e-mail fiókjuk feltörésével, hamis e-mail címekkel, valótlan internetes hirdetésekkel csaltak ki pénzt.

A bűnszervezet 2015. szeptembere és 2017. áprilisa között működött. A módszerrel 32 pénzmosásra használt bankszámlát nyitottak Szegeden, amelyekre 61 átutalás érkezett mindösszesen 307 millió forint értékben. Ebből a vádlottak 254 millió forintot vettek fel, a több pénzt a közben érkező figyelmeztetések miatt a bankok már nem írták jóvá és visszautalták a sértetteknek.

A számlanyitó és a bűncselekményekből származó pénzt felvevő vádlottak utalásonként tíz százalékot kaptak, majd a felvett készpénzt át kellett adniuk a nigériai férfinak, aki szintén levonta a neki járó további tíz százalékot és a fent maradó összeget eljuttatta megbízóinak.

A sértettek többek között spanyol, német, osztrák, svájci, angol, portugál, bolgár, thaiföldi, fülöp-szigeteki, afrikai magánszemélyek és cégek voltak.

A főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat. A vádemeléskor letartóztatásban álló nigériai férfi és társai bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.