250 milliót mosott tisztára egy szegedi bűnszervezet

2018.09.21. 10:47

Vádalt emeltek azzal a nyolc személlyel szemben, akik egy nigériai férfi által irányított bűnszervezet keretében több, mint 250 millió forint csalásból származó pénzt mostak tisztára - írja közleményében a Csongrád Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a nigériai férfi ismeretlen, feltehetően afrikai megbízóival megállapodott abban, hogy magyar állampolgárokat szervez be azért, hogy a bűnszervezet tagjai által, jellemzően nyugat-európai sértettek sérelmére elkövetett bűncselekményekből származó pénz megszerzésében és eltüntetésében segítsenek.

A vádlott szegedi lakosokat szervezett be, akik több pénzintézetben is nyitottak devizaszámlákat, amelyekre azután csalásból származó pénzek érkeztek. A sértettektől e-mail fiókjuk feltörésével, hamis e-mail címekkel, valótlan internetes hirdetésekkel csaltak ki pénzt.

A bűnszervezet 2015. szeptembere és 2017. áprilisa között működött. A módszerrel 32 pénzmosásra használt bankszámlát nyitottak Szegeden, amelyekre 61 átutalás érkezett mindösszesen 307 millió forint értékben. Ebből a vádlottak 254 millió forintot vettek fel, a több pénzt a közben érkező figyelmeztetések miatt a bankok már nem írták jóvá és visszautalták a sértetteknek.

A számlanyitó és a bűncselekményekből származó pénzt felvevő vádlottak utalásonként tíz százalékot kaptak, majd a felvett készpénzt át kellett adniuk a nigériai férfinak, aki szintén levonta a neki járó további tíz százalékot és a fent maradó összeget eljuttatta megbízóinak.

A sértettek többek között spanyol, német, osztrák, svájci, angol, portugál, bolgár, thaiföldi, fülöp-szigeteki, afrikai magánszemélyek és cégek voltak.

A főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat. A vádemeléskor letartóztatásban álló nigériai férfi és társai bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.