Visszafogták magukat költésben a magyarok júliusban

D  VG20150308009
2018.09.21. 13:20

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,4 százalékkal (naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal) haladta meg az egy évvel korábbit - tudatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első hét hónapjában a forgalom volumene 6,7 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A héthavi átlagnál alacsonyabb volt a júliusi növekedés, tavaly augusztus óta ebben a nyári napban volt a legkisebb a növekedés.

Folytatódott a trend: júliusban is a nem élelmiszer jellegű termékek csoportja mutatta a legnagyobb növekedést, a forgalom volumene összességében 9,4 százalékkal volt nagyobb a tavaly júliusinál.

Ezen belül a bútorok és műszaki cikkek eladása 10,9 százalékkal nőtt a júniusi 11,9 százalék után, de azelőtt három hónapig nem volt kétszámjegyű növekedés. A számítástechnikai és egyéb iparcikkek eladása 7 százalékkal, a textil, ruházati cikkeket és cipők eladása 6,7 százalékkal nőtt. Az illatszerek forgalma 9,4, a gyógyászati termékeké és az üzemanyagé 5,6 százalékkal emelkedett.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben realizálódott. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem 3,5 százalékot hasít ki a kiskereskedelmi forgalomból, de azon belül volumene 18,9 százalékkal nőtt (júliusban 996 milliárd forgalom volt ebben a szegmensben).