Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszafogták magukat költésben a magyarok júliusban

D  VG20150308009
2018.09.21. 13:20

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,4 százalékkal (naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal) haladta meg az egy évvel korábbit - tudatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első hét hónapjában a forgalom volumene 6,7 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A héthavi átlagnál alacsonyabb volt a júliusi növekedés, tavaly augusztus óta ebben a nyári napban volt a legkisebb a növekedés.

Folytatódott a trend: júliusban is a nem élelmiszer jellegű termékek csoportja mutatta a legnagyobb növekedést, a forgalom volumene összességében 9,4 százalékkal volt nagyobb a tavaly júliusinál.

Ezen belül a bútorok és műszaki cikkek eladása 10,9 százalékkal nőtt a júniusi 11,9 százalék után, de azelőtt három hónapig nem volt kétszámjegyű növekedés. A számítástechnikai és egyéb iparcikkek eladása 7 százalékkal, a textil, ruházati cikkeket és cipők eladása 6,7 százalékkal nőtt. Az illatszerek forgalma 9,4, a gyógyászati termékeké és az üzemanyagé 5,6 százalékkal emelkedett.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben realizálódott. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem 3,5 százalékot hasít ki a kiskereskedelmi forgalomból, de azon belül volumene 18,9 százalékkal nőtt (júliusban 996 milliárd forgalom volt ebben a szegmensben).