Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

10 százalékkal többe kerülhetnek év végére az alapélelmiszerek

2018.09.24. 12:54 Módosítva: 2018-09-24 12:56:47

Az év végéig átlagosan 10-12 százalékkal emelkednek a legfontosabb élelmiszerek, mint a sertés- és baromfihús, kenyér, tej és tejtermék árai – írja a Népszava. 

A sertéscomb például kilónként 120-130, a csirke mellfilé 150-160 míg a kenyér minőségtől függően 25-80 forinttal lehet drágább. Az UHT és az ESL tej ára egyelőre nem változik, mert azok jövő januártól 5 százalékos áfakörbe kerülnek. Az élelmiszerláncok 8-10 százalékos tejárcsökkentéssel számolnak, de nagy kérdés, hogy ebből mi valósulhat meg – írja a lap.

Az 5 százalékos áfakört 2015-ben vezették be, de annak hatása egyelőre fogyasztói nem nagyon érezhető, az innen befolyó plusz pénzt a láncoknál valószínűleg felszívta a béremelés. A sertéscomb kilója jelenleg 1210 forint, ez az elmúlt 2,5 évben 16 százalékos drágulást jelentett.

Az áremelkedésnek több oka is van a Népszava szerint:

  • több mint 10 százalékkal kevesebb búza termett az idén, az időjárás sem Magyarországon, sem Európában nem kedvezett a termésnek;
  • drága a takarmány;
  • növekedtek az anyagi ráfordítások (áram, üzemanyag)
  • a munkaerőhiány miatt folyamatosan növekednek a bérek.