Natália
1 °C
7 °C

Furcsán magabiztosak Lázárék kastélyának új tulajdonosai

DSC 0518
2018.09.24. 09:23

Hivatalos úton nem lehet kideríteni, ki vásárolta meg a Lázár Jánosék vadászkastélyát tulajdonló cég közel felét, az új tulajdonosok ugyanis nem szerepelnek a részvénykönyvben – derítette ki a 24.hu

A Lázár János és családja földjeivel körbevett ingatlan a Grosswiese Zrt. tulajdonában van, a cég nyáron váltott tulajokat, amikor főrészvényese, a Lázárhoz több szálon kötődő Kulik Jenő ügyvéd megvált részvényeinek többségétől. 

Az új tulajdonosok kiléte azonban rejtve maradt, mivel egyik birtokos tulajdonrésze sem haladja meg az 50 százalékot, ez esetben pedig a cégnyilvánosságról szóló törvény lehetőséget ad a rejtőzködésre. A 24.hu megkereste a céget, hadd tekintsen be újságírójuk a részvénykönyvbe, mert erre viszont ad lehetőséget a törvény. 

Néhány hét után az egyik igazgatósági tag a lap rendelkezésére bocsátotta a dokumentumot, de ebből sem derült ki a helyzet,

az új részvényesek ugyanis nem kérték a részvénykönyve történő bejegyzésüket.

Így továbbra is csak annyit lehet tudni, hogy 

  • Kulik Jenő 26 százalékban birtokolja a részvényeket.
  • Lázár János valamivel több mint 8 százalékos tulajdonos.
  • és két helyi vállalkozónak 9-9 százaléka van.

A részvények 48 százalékának tulajdonosai rejtve maradnak. A lap megkérdezte a Transparency International jogászát, Ligeti Miklóst, aki azt mondta: az hogy a társaság részvényeinek csaknem felét birtokló személyek nem vetették fel magukat a részvénykönyvbe, nagy bátorságra vall. A polgári törvénykönyv szabályai értelmében a részvényes nem gyakorolhatja a jogait és nem vehet fel osztalékot sem, ha nem jegyzik be a részvénykönyvbe.

Vagyis a Grosswiese Zrt. ismeretlen tulajdonosa vagy tulajdonosai nem félnek attól, hogy befektetett pénzüket a többi tulajdonos az ő szavazatuk nélkül meghozott döntéssel veszélyezteti, vagy éppen megfosztja őket az egyébként nekik járó haszontól.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Furcsán magabiztosak Lázárék kastélyának új tulajdonosai

Majdnem a cég felét megvették, de nem kérték, hogy felvegyék őket a részvénykönyvbe, így nem lehet felfedni a kilétüket.

118 · Sep 24, 2018 09:23am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?