Furcsán magabiztosak Lázárék kastélyának új tulajdonosai

DSC 0518
2018.09.24. 09:23

Hivatalos úton nem lehet kideríteni, ki vásárolta meg a Lázár Jánosék vadászkastélyát tulajdonló cég közel felét, az új tulajdonosok ugyanis nem szerepelnek a részvénykönyvben – derítette ki a 24.hu

A Lázár János és családja földjeivel körbevett ingatlan a Grosswiese Zrt. tulajdonában van, a cég nyáron váltott tulajokat, amikor főrészvényese, a Lázárhoz több szálon kötődő Kulik Jenő ügyvéd megvált részvényeinek többségétől. 

Az új tulajdonosok kiléte azonban rejtve maradt, mivel egyik birtokos tulajdonrésze sem haladja meg az 50 százalékot, ez esetben pedig a cégnyilvánosságról szóló törvény lehetőséget ad a rejtőzködésre. A 24.hu megkereste a céget, hadd tekintsen be újságírójuk a részvénykönyvbe, mert erre viszont ad lehetőséget a törvény. 

Néhány hét után az egyik igazgatósági tag a lap rendelkezésére bocsátotta a dokumentumot, de ebből sem derült ki a helyzet,

az új részvényesek ugyanis nem kérték a részvénykönyve történő bejegyzésüket.

Így továbbra is csak annyit lehet tudni, hogy 

  • Kulik Jenő 26 százalékban birtokolja a részvényeket.
  • Lázár János valamivel több mint 8 százalékos tulajdonos.
  • és két helyi vállalkozónak 9-9 százaléka van.

A részvények 48 százalékának tulajdonosai rejtve maradnak. A lap megkérdezte a Transparency International jogászát, Ligeti Miklóst, aki azt mondta: az hogy a társaság részvényeinek csaknem felét birtokló személyek nem vetették fel magukat a részvénykönyvbe, nagy bátorságra vall. A polgári törvénykönyv szabályai értelmében a részvényes nem gyakorolhatja a jogait és nem vehet fel osztalékot sem, ha nem jegyzik be a részvénykönyvbe.

Vagyis a Grosswiese Zrt. ismeretlen tulajdonosa vagy tulajdonosai nem félnek attól, hogy befektetett pénzüket a többi tulajdonos az ő szavazatuk nélkül meghozott döntéssel veszélyezteti, vagy éppen megfosztja őket az egyébként nekik járó haszontól.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Furcsán magabiztosak Lázárék kastélyának új tulajdonosai

Majdnem a cég felét megvették, de nem kérték, hogy felvegyék őket a részvénykönyvbe, így nem lehet felfedni a kilétüket.

118 · Sep 24, 2018 09:23am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments