Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ legvagyonosabb családjai most a magántőkealapokra esküsznek

GettyImages-169957460
2018.09.25. 17:00
A svájci UBS pénzintézet felmérése szerint a magas megtérüléssel kecsegtető private equity fundok komoly tőkeinvesztícióra számíthatnak.

Évek óta e vannak kényeztetve a világ leggazdagabbjai. Megtakarításaik rendre az infláció felett termelnek, hiszen pénzromlás szinte nincs is a világban, a tőkepiacok pedig a történelem egyik leghosszabb, tíz éves töretlen felívelését élik át.

2016-ban és 2017-ben nemcsak a vagyonos családoknak kialakított private equity fundok, de a fejlődő és a fejlett részvénypiacok is szépen teljesítettek. 2018 eddigi trendjei alapján azonban az látszik, hogy a dollármilliárdosok egyre inkább az alapjaikban bíznak, oda mozdulhat a nagy pénz.

Most a Reuters  számolt be a svájci UBS azon felmérésről, amelyben a privátbanki szolgáltatásáról is ismert cég 311 milliárdos családot kérdezett meg, a megkérdezettek együtt 2500 milliárd dollár felett diszponálnak.

A felmérésből kiderül, hogy a világ leggazdagabb családjai az idén azt tervezik, hogy több pénzt különítenek el a magántőkeakólapok számára,

Ez az eszközosztály 2017-ben átlagosan 15,5 százalékkal (2016-ban átlagosan 7 százalékkal) növelte a családi befektetések értékét.

2017-ben ez még nem is volt kiemelkedő mérték, hiszen a fejlett (developed) tőzsdék 23, míg a fejlődő (developing) piacok 38 százalékkal drágultak.

2018-ban a családok azonban már nem ennyire optimisták, arra számítanak, hogy a magántőke-befektetéseik 13 százalékos, a részvényalapjaik viszont csak 11 százalék, míg az ingatlanbefektetéseik 8,4 százalékos hozamot termelhetnek.

"Öt éve mérjük a vagyonos családok várakozásait, de ennyire még soha nem volt magas a tőkealapokkal szembeni hozamelvárás" - mondta Sara Ferrari, az UBS Global Family Office Group vezetője. A svájci bankok továbbra is vezető szerepet játszanak a vagyonos családok kiszolgálásában, amit elsősorban a diszkréciójuknak köszönhetne. Az elmúlt évtizedben ugyan a svájci bankrendszer renoméja rengeteget pusztult, adatszivárgások, utazó bankárok letartóztatása és vádalkuk miatt, de a szingapúri, dubaji és egyéb egzotikus pénzügyi szolgáltatók még nem taszították le a trónról a genfi magánbankokat.

Borítókép: Bloomberg/Getty Images Hungary