Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kína szorosabbra fűzné a kapcsolatait az EU-val és Oroszországgal

2018.09.25. 08:54

A kínai kormány bővíti gazdasági kapcsolatait Oroszországgal, az Európai Unióval és Japánnal, hogy ellensúlyozza az Egyesült Államok részéről növekvő kereskedelmi-gazdasági nyomást – jelentette ki Kína központi gazdaságtervező szervezete, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) alelnöke.

Lien Vej-liang egy keddi pekingi sajtóértekezleten azt mondta, minden kétséget kizáróan közvetve és közvetlenül is hatnak a kínai gazdaságra a kínai termékekkel szemben hétfőn életbe lépett újabb amerikai büntetővámok. "A washingtoni intézkedés komoly hatással lesz egyes ágazatokra és Kína egyes térségeire" - tette hozzá, de arról is biztosított mindenkit, hogy "a kormány ellenőrzése alatt tartja a helyzetet".

Az NDRC alelnöke szerint "az amerikai döntés fényében még inkább arra van szükség, hogy a kínai cégek nyissanak a külföld felé, bővíteni kell a kölcsönösen előnyös együttműködést az Európai Unióval, Japánnal, Oroszországgal, a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetségével (ASEAN) és az afrikai országokkal".

Az amerikai kormány múlt héten újabb mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai terméket sújtott az év végéig 10 százalékos, januártól pedig 25 százalékos pótvámmal. Peking válaszul mintegy 60 milliárd dollár értékű amerikai termék vámtarifáit emelte meg.

Ezt megelőzően az amerikai kormány 50 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki 25 százalékos pótvámot, július elejétől 34 milliárd, augusztus utolsó hetétől pedig további 16 milliárd dollár értékű, több százféle árut sújtanak büntetővámmal. Kína rendre a washingtoni döntésekkel megegyező ellenlépésekről döntött. A kereskedelmi háború hátteréről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.