Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

10 milliárddal hitelezi Tiborcz projektjeit a Gránit Bank és a Takarékbank

2018.09.26. 11:29 Módosítva: 2018-09-26 11:36:20

A Tiborcz István-féle ingatlanérdekeltségek összes hitele megközelíti a 10 milliárd forintot, a két nagy donor az épp összefonódó Gránit és Takarékbank – írja az Átlátszó. A jelentékeny összeg az alábbiakból áll össze:

  • Szintén a Gránit 2016-ban több közel 570 millió forintot adott kölcsön a Tiborcz családnak, hogy állami termőföldeket privatizálhassanak a család lakóhelye, Csabdi (Tükröspuszta) közelében.
  • Az Andrássy úti palotaszintet rejtő Downtown Development idén nyáron felvett 400 millió forint hitelt a banktól, és az egyelőre ismeretlen projektre létrehozott Bellavista Apartments Kft. is kapott egy 670 milliós hitelpakkot.
  • A Mahart–Dorottya-háztömb BDPST Group általi luxusszállóvá alakítását pedig a Takarékbank finanszírozza mintegy 6 milliárd forint értékben. Ezt a beruházást egyébként júliusban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, vagyis könnyítettek az engedélyezési folyamaton Tiborczék számára. 

Összefoglalva tehát a Gránit Banktól bő 3,5 milliárd forint áramlott Tiborczékhoz, további 6 milliárd pedig a Mészáros Lőrinc hátországába sorolt Takarékbanktól érkezett. A cikk szerint ez a két pénzintézet egy személyi átfedésen keresztül éppen összefonódóban van: utóbbi most kezdeményezte a Gránit-elnök Hegedűs Éva beültetését a Takarék Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!