Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

10 milliárddal hitelezi Tiborcz projektjeit a Gránit Bank és a Takarékbank

2018.09.26. 11:29 Módosítva: 2018-09-26 11:36:20

A Tiborcz István-féle ingatlanérdekeltségek összes hitele megközelíti a 10 milliárd forintot, a két nagy donor az épp összefonódó Gránit és Takarékbank – írja az Átlátszó. A jelentékeny összeg az alábbiakból áll össze:

  • Szintén a Gránit 2016-ban több közel 570 millió forintot adott kölcsön a Tiborcz családnak, hogy állami termőföldeket privatizálhassanak a család lakóhelye, Csabdi (Tükröspuszta) közelében.
  • Az Andrássy úti palotaszintet rejtő Downtown Development idén nyáron felvett 400 millió forint hitelt a banktól, és az egyelőre ismeretlen projektre létrehozott Bellavista Apartments Kft. is kapott egy 670 milliós hitelpakkot.
  • A Mahart–Dorottya-háztömb BDPST Group általi luxusszállóvá alakítását pedig a Takarékbank finanszírozza mintegy 6 milliárd forint értékben. Ezt a beruházást egyébként júliusban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, vagyis könnyítettek az engedélyezési folyamaton Tiborczék számára. 

Összefoglalva tehát a Gránit Banktól bő 3,5 milliárd forint áramlott Tiborczékhoz, további 6 milliárd pedig a Mészáros Lőrinc hátországába sorolt Takarékbanktól érkezett. A cikk szerint ez a két pénzintézet egy személyi átfedésen keresztül éppen összefonódóban van: utóbbi most kezdeményezte a Gránit-elnök Hegedűs Éva beültetését a Takarék Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságába.