1 milliárd eurós megrendelést kapott Egyiptomból egy orosz-magyar konzorcium

GettyImages-154155949
2018.09.26. 09:20 Módosítva: 2018.09.26. 12:29

Az egyiptomi állami vasutak 1 milliárd eurós megrendelést adtak 1300 vasúti kocsi legyártására egy magyar-orosz konzorciumnak – tudatta az MTI. Erre az ügyletre is utalt Orbán Viktor is a legutóbbi moszkvai útján a Putyinnal közös sajtótájékoztatón, amikor az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokról beszélt. 

Az erről szóló megállapodást kedden írta alá Kairóban az egyiptomi állami vasutak (ENR) és az orosz-magyar konzorcium, a Transzmasholding Hungary alelnöke. Az aláíráson részt vett Musztafa Madbuli egyiptomi kormányfő, Hesam Arafat közlekedési miniszter, valamint Magyarország és Oroszország kairói nagykövete.

Egyiptom vasúti kocsijainak átlagéletkora meghaladja a 40 évet. Az egyiptomi vasúttársaság vezetője áprilisban azt mondta, hogy 2022-re korszerűsíteni akarják a vasúti hálózatot, aminek a költsége 55 milliárd egyiptomi font (3,1 milliárd dollár).

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára még júliusban egy MTI-nek adott interjúban azt mondta, hogy vélhetően egy-két hónapon belül sikerül aláírni a megállapodást a szerelvények gyártásáról és hogy a finanszírozásról az Eximbank gondoskodik. Magyar Levente tájékoztatása szerint az Eximbank azzal a feltétellel vállalta a beruházás teljes finanszírozását, ha annak az értéknek, amit az 1300 vasúti kocsi előállítása képvisel, több mint az 50 százalékát Magyarországon állítják elő.

(Borítókép: A Transzmasholding oroszországi gyára - fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg / Getty Images)  • Tippek
  • Hírek