Hatalmasat tarol az Airbnb a budapesti szálláshelypiacon

2018.09.26. 10:04

A budapesti Airbnb-piac 2017-ben 35 százalékkal növekedett a vendégéjszakák számát tekintve 2016-hoz képest, így az év végére végére megközelítette a 1,5 milliót. A Colliers International és a Hotelschool The Hague friss, Budapestre vonatkozó Airbnb-elemzését a Portfolio szemlézte, az adatok alapján a foglalások erős területi koncentrációt mutatnak.

A tanulmány szerint az Airbnb piaci részesedése a vendégéjszakák tekintetében jelentős növekedést mutatott a fővárosban: a 2016-ban mért 10,2 százalékos értékről 2017-re már elérte a 14,3 százalékot.

Ennek eredményeképpen az Airbnb piaci részesedése Budapesten már az európai jelentősebb városokkal összevetve is az élmezőnybe tartozik.

Összehasonlításképpen a cég részesedése más népszerű városokban:

  • Párizsban 15,2 százalék
  • Barcelonában 13,2 százalék
  • Amszterdamban 11,7 százalék
  • Madridban 10,1 százalék
  • Londonban 6,9 százalék
  • Berlinben mindössze 6,5 százalék

Jelenleg a foglalások erős területi koncentrációt mutatnak, mivel a V., VI., VII. kerületben történik a budapesti foglalások 69 százaléka. Ezeken a területeken a a szobaárak is magasabbak, mint a kevésbé népszerű kerületekben, és az is jól látszik, hogy Airbnb-kereslet továbbra sem számottevő a város többi részén.

A kutatásból kiderül, hogy a budapesti Airbnb-piacot inkább a professzionális bérbeadók mozgatják, mivel azok 65 százaléka kettőnél több lakást ad bérbe.

Ez a szám jelentősen meghaladja a legtöbb európai nagyvárosban jellemző, 40-50 százalékos átlagot. 

Nem is csoda, a kormány ugyanis úgy alakította a vonatkozó adójogszabályt, hogy az kedvezzen professzionális airbnb-zésnek. Az előző évekhez hasonlóan 2017-ben is az egyszobás, teljes lakás volt a legnépszerűbb választás, mivel a foglalások közel 55 százaléka ilyen típusú szálláshelyen történt.