Judit
2 °C
7 °C

Hatalmasat tarol az Airbnb a budapesti szálláshelypiacon

2018.09.26. 10:04

A budapesti Airbnb-piac 2017-ben 35 százalékkal növekedett a vendégéjszakák számát tekintve 2016-hoz képest, így az év végére végére megközelítette a 1,5 milliót. A Colliers International és a Hotelschool The Hague friss, Budapestre vonatkozó Airbnb-elemzését a Portfolio szemlézte, az adatok alapján a foglalások erős területi koncentrációt mutatnak.

A tanulmány szerint az Airbnb piaci részesedése a vendégéjszakák tekintetében jelentős növekedést mutatott a fővárosban: a 2016-ban mért 10,2 százalékos értékről 2017-re már elérte a 14,3 százalékot.

Ennek eredményeképpen az Airbnb piaci részesedése Budapesten már az európai jelentősebb városokkal összevetve is az élmezőnybe tartozik.

Összehasonlításképpen a cég részesedése más népszerű városokban:

  • Párizsban 15,2 százalék
  • Barcelonában 13,2 százalék
  • Amszterdamban 11,7 százalék
  • Madridban 10,1 százalék
  • Londonban 6,9 százalék
  • Berlinben mindössze 6,5 százalék

Jelenleg a foglalások erős területi koncentrációt mutatnak, mivel a V., VI., VII. kerületben történik a budapesti foglalások 69 százaléka. Ezeken a területeken a a szobaárak is magasabbak, mint a kevésbé népszerű kerületekben, és az is jól látszik, hogy Airbnb-kereslet továbbra sem számottevő a város többi részén.

A kutatásból kiderül, hogy a budapesti Airbnb-piacot inkább a professzionális bérbeadók mozgatják, mivel azok 65 százaléka kettőnél több lakást ad bérbe.

Ez a szám jelentősen meghaladja a legtöbb európai nagyvárosban jellemző, 40-50 százalékos átlagot. 

Nem is csoda, a kormány ugyanis úgy alakította a vonatkozó adójogszabályt, hogy az kedvezzen professzionális airbnb-zésnek. Az előző évekhez hasonlóan 2017-ben is az egyszobás, teljes lakás volt a legnépszerűbb választás, mivel a foglalások közel 55 százaléka ilyen típusú szálláshelyen történt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?